Nezaměstnaní a pěstouni v ohrožení: Přijdou o dávky!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nezaměstnaní a pěstouni v ohrožení: Přijdou o dávky!?

„S touhle kartou jsem ztracená,“ říká Miroslava Bobáková.
„S touhle kartou jsem ztracená,“ říká Miroslava Bobáková. (pro Aha! – Jan Čada, ara)

Už jen pár týdnů a nezaměstnaní či pěstouni mohou přijít o podporu. Vláda, která už měsíce lidem závislým na státních příspěvcích vnucuje sKarty, předpokládala jejich povinné zavedení od ledna. To se sice posunulo až na květen, ale u některých dávek s tím zákon stále počítá. Jejich příjemci se tak mohou dostat na mizinu, bez karty nedostanou ani korunu.

Kabinet proto včera upravil dva zákony, které by to měly napravit. „Předejde se tak tomu, aby nezaměstnaní, kteří si zatím nevyzvedli sKartu, přišli po Novém roce o podporu,“ vysvětlila ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Hrozba se týká také lidí pobírajících dávky pěstounské péče.

Zákony by měla příští týden schválit Sněmovna ve stavu legislativní nouze tak, aby poté, co je potvrdí Senát a podepíše prezident, mohly platit hned od počátku ledna.

Karty už vlastní přes 172 tisíc lidí, stát jim přes ně poslal přes miliardu korun. Postupně ji budou přebírat všichni příjemci dávek. Bude pro ně povinná jako identifikační karta, ale oproti původnímu záměru ji nebudou muset používat jako platební kartu a vybírat s ní peníze z bankomatu. Pouze pokud se pro to rozhodnou.

Takhle si peníze vyberete

Pokud se vládě povede chybu napravit, lidé, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti a dávky pěstounské péče, budou do vydání sKarty dávky získávat »postaru«, tedy převodem na bankovní účet nebo v hotovosti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.