Vyplácejí vám dávky? Dostanete sociální kartu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyplácejí vám dávky? Dostanete sociální kartu!

Tak bude vypadat sKarta pro příjemce dávek.
Tak bude vypadat sKarta pro příjemce dávek. (MPSV)

Nové sociální karty – tzv. sKarty, na které se mají vyplácet všechny sociální dávky – začne ministerstvo práce a sociálních věcí vydávat nejpozději na konci června. Obdrží je příjemci všech státních příspěvků. Prozatím se to netýká jen důchodů a nemocenských dávek.

Speciální karta bude velmi podobná té klasické platební. Bude možné s ní platit v obchodě, vybrat dávky z bankomatu nebo přeposílat peníze na soukromý účet.

„Karta umožní přesunout sociální dávky do bezhotovostního styku, takže oprávněný úředník bude moci okamžitě zjistit, které dávky pobírá jeden konkrétní člověk,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

„Karta bude sloužit i jako průkaz osob se zdravotním postižením,“ dodal s tím, že do konce letošního roku jich bude vydán zhruba milion.

Karty a celý systém s nimi spojený bude pro ministerstvo zajišťovat a spravovat Česká spořitelna se svými 1288 bankomaty a 25 106 platebními terminály.

Co byste měli vědět

Co všechno bude na kartě uvedeno?

Pouze její číslo, jméno a příjmení držitele, identifikační číslo v systému ministerstva práce a platnost karty. U speciální karty pro osoby zdravotně postižené bude navíc fotografie držitele, stupeň zdravotního postižení a datum narození. Rodné číslo tam nebude.

Co když kartu ztratím? Dá se zablokovat? Kde dostanu novou kartu?

Půjde zablokovat na bezplatné lince uvedené na kartě. Všechny náležitosti budete řešit na »pracáku«, včetně změny osobních údajů či žádosti o znovuzaslání PIN.

Musím kartu mít, pokud si chci nechat dávky posílat na účet? A co když třeba budu hlášen na úřadě práce jen dva měsíce?

Ano, postupně ji obdrží všichni příjemci dávek – pravidelných i jednorázových.

Kde najdu všechny potřebné informace?

Do června hlavně na stránkách socialnireforma.mpsv.cz, od června budou existovat webové stránky přímo k sKartám. Ptát se můžete na úřadech práce, které vyřizují všechny dávky.

Kolik bude sKarta stát?

Vydání jedné karty na 4 roky bude zdarma. Pokud ji ztratíte, poškodíte nebo vám bude ukradena, zaplatíte za vydání nové 240 Kč.

Bude opravdu ministerstvo moci kontrolovat, za co příjemci dávek utrácejí? Jak poznáte, zda si v potravinách kupuje někdo rum, nebo chleba?

Problémové osoby nebudou moci vybírat peníze v hotovosti ani peníze převádět. Možná bude pouze bezhotovostní platba u obchodníka. V první fázi nebudou povoleny nákupy ve vybraných typech obchodů – např. videohernách, zlatnictvích apod. V dalších fázích projektu se nastaví kontrola prostřednictvím elektronických daňových dokladů, které budou obchodníci vydávat při prodeji zboží a služeb.

Nemůže nás Česká spořitelna překvapit změnami v cenách?

Spořitelna nemůže upravovat ceny za standardní služby, které jsou po celou dobu trvání smlouvy zdarma. V případě nadstandardních služeb se ceny nesmí zvýšit více, než je obvyklé na trhu.

Budu mít stejný den výplaty dávky jako nyní?

Ministerstvo žádné změny v tomto směru neplánuje.



Přečtěte si
jenda_benda
26. 1. 2012 • 22:29

To zase přibude bezdomovců a dětí v ústavech!!Na tohle doplatí i ti slušní.Bohužel... Na tuto příležitost si už brousí zuby exekutoři.Oni se nemusí zajímat,odkud jsou peníze na účtu.A nějakou exekuci má v tomto státě 2/3 lidí.

merrylou212
25. 1. 2012 • 20:20

to je ale krysa, ten drábek

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.