11 tipů na originální vánoční dárky, které můžete vytvořit sami! Potěší oko i mlsný jazýček!

Vánoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte ani jeden dárek? Všechno už jste dali, nápady došly a chybí vám inspirace? Nevíte, co pořídit babičkám, dědečkům, maminkám, kamarádkám? Máme pro vás tipy na dárky, které si můžete vyrobit doma v kuchyni. A určitě se budou líbit! Dělejte dárky s láskou. Ať jsou tyhle Vánoce dobře naložené… Ano, nakládejte vaše dárečky do sklenic, do octa, do oleje. Stačí jen zapátrat ve spíži a lednici a mít chuť být letos konečně originální. Estetické, potěší oko i jazýček. A koneckonců zjistíte, že je to i zábavnější, než courat po obchodech.
1. Kozí sýr s chilli papričkami
Potřebujeme
Dvě zavařovací sklenice (250 ml)
300 g tvrdého kozího sýra
2 chilli papričky
1 snítku rozmarýnu
2 menší bobkové listy
1 lžička sladké mleté papriky
2 stroužky česneku
150 ml olivového oleje
Příprava
Kozí sýr nakrájíme na drobné kostičky, chilli papričky nakrojíme jen trochu, natrháme rozmarýn, oloupeme česnek a rozpůlíme ho. Vše dáme do připravené sklenice. Přidáme tam papriku a bobkový list a zalijeme olejem. Sklenici musíme pořádně uzavřít a obsah dobře promícháme tak, že ji několikrát obrátíme dnem vzhůru. Necháme tři dny odstát. Dokud sklenici neotevřete, má trvanlivost 3 – 6 měsíců.
2. Mozarella nakládaná v pepři
Potřebujeme
Sklenici (2 l)
600 g koktejlových rajčátek
1 červená chilli paprička
6 stroužků česneku
1 lžíci octa
2 lžíci cukru
2 lžičky soli
1 svazek bazalky
1 svazek oregana
1 svazek tymiánu
300 g mozarelly
1 lžíce barevného pepře v celku
Příprava
Umytá rajčata propíchneme několikrát dřevěným párátkem. Chilli papričku umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na drobno. Poté oloupeme česnek. ¼ l osolené vody s octem, stroužky česneku a cukr přivedeme k varu. Opláchneme bylinky, osušíme je a zbavíme silných stonků. Mozarellu nakrájíme na čtvrtky. Do sklenice dáme rajčata, chilli papričky, mozarellu, bylinky a vše zalijeme kořeněným nálevem. Přidáme pepř a necháme vychladnout. Sklenici uzavřeme a necháme asi dvanáct hodin uležet v chladu.
3. Žampióny v marinádě z vinného octa
Potřebujeme
Dvě sklenice 250 ml
800 g malých žampionů
1 l masového vývaru
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
5 lístků šalvěje
1 lžičku pepře
2 snítky tymiánu
300 ml červeného vinného octa
1 lžička soli
Příprava
Žampiony očistíme a vysušíme utěrkou, nožky mírně ořežeme. Zahřejeme masový vývar, a houby v něm asi minutu blanšírujeme. Poté je vyjmeme z vývaru a dáme do sklenic. Přidáme koření a prolisovaný česnek. Ocet s olejem rozmícháme v hrnci masového vývaru, přivedeme k varu a poté zalijeme žampiony. Sklenici ihned uzavřeme a necháme asi dvě hodiny odstát. Naložené neotevřené vydrží asi dva týdny.
4. Nakládané hříbky
Potřebujeme
2 sklenice (½ l)
1 kg čerstvých hříbků
Jodizovanou sůl
¾ l vinného octa
3 bobkové listy
15 zrnek pepře
3 lžíce cukru
100 ml olivového oleje
Příprava
Hříbky důkladně přebereme, očistíme a nakrájíme na kousky a vaříme v mírně osolené vodě asi patnáct minut. Opláchneme a necháme dobře odkapat. Ocet s bobkovým listem, pepřem a cukrem zahřejeme. Hříbky vložíme do sklenice, zalijeme horkým octem a pevně uzavřeme. Necháme dva měsíce odstát. Takto naložené hříbky vydrží několik měsíců.
5. Chutney z višní
Potřebujeme
Sklenice (250 ml)
1 jablko
1 červená cibule
1 menší sklenice višní (370 ml)
20 ml červeného vinného octa
Po ½ lžíci hořčičných semínek a semínek koriandru
¼ lžičky nasekaného zázvoru
Několik nasekaných jehliček rozmarýnu
Sůl
Pepř z mlýnku
Cukr
Příprava
Oloupeme jablko, které rozčtvrtíme a odstraníme jadérka. Oloupeme cibuli a společně s jablkem nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme višně i se šťávou, přidáme jablko, cibuli, ocet, hořčičná semínka, koriandr, zázvor, rozmarýn, vše přivedeme k varu a vaříme asi třicet minut bez pokličky. Vše osolíme, opepříme a osladíme cukrem. Horkou chuťovku nalijeme do připravených sklenic, které musíme ihned uzavřít a necháme vychladnout. Výborně se hodí ke camembertu, hermelínu a jiným bílým plísňovým sýrům.
6. Likér z vlašských ořechů
Potřebujeme
Dvě láhve 0,7 l
25 zelených, nedozrálých vlašských ořechů
1 l koňaku
3 g mleté skořice
500 g cukru
Příprava
Rozmačkáme vlašské ořechy, vložíme do láhve a zalijeme koňakem. Přidáme skořici a láhev uzavřeme a necháme tři týdny odstát na slunném místě. Poté tekutinu přecedíme přes jemnou gázu. V 1 l vody dáme vařit cukr, dokud se nerozpustí. Cukrový roztok necháme vychladnout. Poté ho smícháme s alkoholem, tekutinu nalijeme do větší láhve a pevně uzavřeme. Láhev necháme 2 – 3 dny odstát, obsah opět přecedíme a nelijeme do lahví.
7. Likér z růžových lístků
Potřebujeme
1 láhev cca ¾ l
75 g červených lupenů vonných růží
250 ml vodky
375 g cukru
Příprava
Růžové lístky přebereme, opláchneme, osušíme a vložíme do láhve a zalijeme vodkou. Láhev uzavřeme a necháme asi čtrnáct dní odstát na tmavém místě v pokojové teplotě. Poté svaříme cukr v ½ l vody na sirup a necháme vychladnout. Vodku s růžovými lupeny smícháme s cukrovým roztokem, přecedíme přes lněnou látku a nalijeme do lahví. Likér můžeme podávat po několika týdnech skladování.
8. Pomerančový džem
Potřebujeme
3 – 4 sklenice na 450 ml
500 g pomerančů
1 kg želírovacího cukru
1/8 l vody
Příprava
Pomeranče důkladně omyjeme v horké vodě a třeme do sucha. Necháme vychladnout, kůru najemno nastrouháme nebo oloupeme tenkou vrstvu kůry a nakrájíme ji na tenké nudličky. Odstraníme bílou slupku a dužinu nakrájíme na menší kousky. Do hrnce nalijeme 1/8 l vody, přidáme pomerančovou dužinu, nastrouhanou kůru a želírovací cukr. Přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty. Džem nalijeme do vypláchnutých patentních sklenic, sklenice uzavřeme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.
9. Exotické ovoce v brandy
Potřebujeme
2 šroubovací sklenice na 750 ml
300 g čerstvého ananasu bez slupky
500 g zralého manga
1 svazek citronové trávy
1 limetku
80 g cukru
250 ml hroznové šťávy
100 ml brandy
Příprava
Okrájíme ananas a podélně ho rozdělíme na osm dílů. Dřevnatý košťál odkrojíme a zbylý ananas nakrájíme na malé kousky. Oloupeme mango. Dužinu okrájíme od pecky v plátcích silných 1 cm a pak nakrájíme na kostičky. Navrstvíme do sklenic. Poté opereme a nakrájíme citronovou trávu, nakrájíme ji celou až k zelené části na tenké plátky a přidáme k ovoci. Opereme limetku, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí pak spolu s cukrem přidáme k ovoci. Ovoce zalijeme hroznovou šťávou a brandy. Sklenice dobře uzavřeme. Po 1 – 2 dnech je ovoce dobře nasáklé.
10. Sušené ovoce ve slivovici
Potřebujeme
1 velká šroubovací sklenice na 1 l
50 g sušených meruněk
100 g rozinek
50 g sušených švestek bez pecek
1 citron
125 g kandovaného cukru
0,5 l slivovice
Příprava
Sušené plody zalijeme horkou vodou, necháme je v ní asi pět minut a poté vodu slijeme. Plody necháme okapat a naplníme jimi sklenici. Oloupeme tenkou spirálu z kůry citronu, vymačkáme z něj šťávu a přidáme k ovoci. Přidáme kandovaný cukr a přelijeme slivovicí a sklenici dobře zavřeme. Minimálně o jednom týdnu je ovoce dobře nasáklé.
11. Ořechy v medu
Potřebujeme
Dvě sklenice (150 ml)
200 ml světlého květového medu
150 g vlašských ořechů
50 g oříšků kešu
100 g lískových oříšků
50 g loupaných mandlí
Příprava
Med ve sklenici zahřejeme v hrnci se silnějším dnem asi na 40°C. Část medu nalijeme na dno nahřáté sklenice (asi 5cm). Všechny druhy ořechů důkladně promícháme a po částech vkládáme do sklenice. Každou vrstvu ořechů zalijeme medem. Naplněnou sklenici dobře uzavřeme a uložíme do chladna.