DOMÁCÍ LÉKAŘ: Bylinkové čaje, které skutečně léčí! 12 receptů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

DOMÁCÍ LÉKAŘ: Bylinkové čaje, které skutečně léčí! 12 receptů

Pití čaje má své půvaby...
Pití čaje má své půvaby... (Foto Profimedia.cz)

Je až k nevíře, jak obyčejný šálek čaje prospívá lidskému zdraví. Nejenže prodlužuje život nebo pomáhá při hubnutí, ale zároveň zbavuje široké škály zdravotních problémů. Pojďte se s námi podívat, jaký druh na co platí a co – podle našich babiček a dalších babek bylinkářek – stoprocentně zabírá. Nebojte se a s kúrou této »živé vody« začněte ještě dnes. Ostatně léčit se doušky voňavého čajíčku není přece nic nepříjemného. Zima nastupuje, kurýrujte se tedy podle rad z domácí apatyky. A když přidáte med, máte mnohdy léčebný účinek bohatě znásobený.

1. KAŠEL A PRŮDUŠKY

Bezový čaj

Jak si ho připravit: Do šálku nasypte dvě lžičky sušeného bezového květu, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Následně nálev sceďte. Bezový čaj má tu výhodu, že není nutné ho nijak doslazovat – černý bez má sám o sobě velice sladkou příchuť.

Na co ještě zabírá: Chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin.

Tip Nedělního Aha! – Nálev z květů černého bezu (připravujeme stejně jako čaj) použijte k čištění a omývání citlivé pokožky.

2. NESPAVOST

Meduňkový čaj

Jak si ho připravit: Jednu až dvě lžičky meduňky přelijete 0,3 l vroucí vody a necháte 15 minut vylouhovat. Po scezení můžete čaj přisladit medem nebo sirupem.

Na co ještě zabírá: Žaludeční a střevní neurózy, zabraňuje nadýmání, pozitivně působí na srdeční arytmii.

Tip Nedělního Aha! – Do vany přidejte trochu odvaru případně natě z meduňky a prožijete tak uklidňující koupel, která vás zbaví stresu. Čerstvý list meduňky také slouží jako preventivní prostředek proti oparům rtu.

3. NERVOZITA, STRES, ÚNAVA

Třezalkový čaj

Jak si ho připravit: Z třezalky můžete připravit nejen nálev, ale i odvar. Nálev je pro domácí použití vhodnější, jeho příprava trvá kratší dobu. Dvě lžičky třezalky přelijte 0,3 l vroucí vody a nechte 15 minut odstát. Po scezení ještě teplý čaj vypijte.

Na co ještě zabírá: Podporuje krevní oběh, díky obsahu kvercetinu pomáhá při alergiích, celkově působí hojivě a dezinfekčně.

Tip Nedělního Aha! – Třezalkový olej výborně poslouží na hojící se popáleniny a to i na ty sluneční, dále pak na drobné oděrky. Mimo to pomáhá vyhlazovat vrásky. Připravíte jej luhováním nasekané třezalkové nati v oleji lisovaném za studena například olivovém sezamovém či slunečnicovém. Ve skleněné lahvi pak třezalku zalitou olejem nechte stát na slunci a v teple minimálně tři týdny.

4. TRÁVENÍ, ŽALUDEČNÍ POTÍŽE

Řebříčkový čaj

Jak si ho připravit: Jednu lžičku řebříčku přelijte 0,3 l horké vody a nechte 15 minut louhovat v zakryté nádobě. Řebříček nesmíte vařit, takže ho nevhazujte do vroucí vody. Po scezení vypijte nálev ještě teplý – ideální je pít řebříčkový čaj před jídlem.

Na co ještě zabírá: Při žaludečních kolikách, nechutenství, při průjmu a nadýmání. Je také vhodný jako podpůrný prostředek při léčbě zánětů močových cest a dokonce utišuje kašel.

Tip Nedělního Aha! – Máte citlivé zuby na studené nápoje či zmrzliny? Uvařte si řebříčkový čaj, nechte ho vychladnout a poté pijte studený. Této nepříjemné bolesti byste se měli brzy zbavit.

5. NACHLAZENÍ, HOREČKY

Heřmánkový čaj

Jak si ho připravit: Jednu lžičku heřmánku přelijte 0,2 l vroucí vody a nechte 10 až 15 minut odstát. Po vylouhování nálev sceďte. Pijte nálev ještě teplý, nejlépe po jídle. Neskladujte ho, ale připravte si vždy čerstvý.

Na co dalšího zabírá: Heřmánek má široké využití při léčbě zánětů a podráždění pokožky či sliznic. Je možno jej použít při ošetření povrchových prasklinek na kůži, pohmožděnin, omrzlin a hmyzích bodnutí.

Tip Nedělního Aha! – Každý z nás zná možnost léčby v případě nachlazení a rýmy pomocí napařování. I v tomto případě nám heřmánek může být k inhalaci velice užitečný. Jeho léčivé účinky jsou ověřené.

Facebook recepty

6. PROBLÉMY DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ, PLICNÍ ONEMOCNĚNÍ, NADÝMÁNÍ

Čaj z oregana (dobromysl)

Jak si ho připravit: Jednu čajovou lžičku dobromyslové nati zalijte 0,2 l vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat, poté sceďte a ještě teplý čaj vypijte.

Na co ještě zabírá: Infekční choroby, onemocnění trávicí trubice, ledvin, jater, dýchací soustavy, hlavně astmatu. Má také příznivý vliv na duševní rozpoložení člověka.

Tip Nedělního Aha! – Využijte ji v povzbuzujících koupelích nebo obkladech na špatně se hojící rány a vředy, ke kloktání při zánětech hrdla a dásní.

7. BOLEST V KRKU

Čaj z lipového květu

Jak si ho připravit: Do skleněné nádoby z varného skla nasypeme posekané sušené květy, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut luhovat. Pak přecedíme do vyhřátých šálků a podáváme s medem.

Na co ještě zabírá: Při kašli a zahlenění, horečnatých onemocněních dýchacích cest, při žaludečních křečích, střevní kolice a revmatismu.

Tip Nedělního Aha! – Lipový květ je výborný na pleť a podporuje i zdraví vlasů. Stačí si na ně po umytí hlavy nanést lipový odvar. Ten připravíte následovně: 10 g čerstvých, případně sušených lipových květů zalijeme 1 l vařící vody a necháme 30 minut louhovat. A co takhle zkusit svařené lipové víno? To vás vždy zaručeně postaví na nohy. 1 lžíce lipových květů, spaříme malým množstvím vařící vody – podobně jako na čaj, vody maximálně 1 dl. Po vyluhování scedíme a přidáme 2 dcl kvalitního bílého vína, které jsme ohřáli až k bodu varu. Následně doplníme třemi lžícemi lipového medu a rozmícháme. Pijeme horké.

8. BOLESTI HLAVY

Šípkový čaj

Jak si ho připravit: Šípky namočíme přes noc v jednom litru studené vody. Další den šípkový čaj vaříme deset minut. Když ho uvaříme, smícháme ho s citronovou šťávou a ochutíme medem. Pijte jej výhradně teplý. Studený ztrácí účinek.

Na co ještě zabírá: Při nachlazení, únavě, zvyšuje odolnost proti infekci a celkově osvěžuje, pročišťuje močové cesty.

Tip Nedělního Aha! – Přidejte do čaje špetku chilli koření a získáte nejlepší lék na posílení imunity. Anebo ze šípků udělejte marmeládu, protlak, povidla, sirup nebo omáčku. Velice chutné a ještě k tomu zdravé pochoutky.

9. AKNÉ, PÁLENÍ ŽÁHY

Kopřivový čaj

Jak si ho připravit: Natrháme si špičky mladých kopřiv (2 hrnky) a dáme do skleněné nádoby. Přelijeme vroucí vodou a necháme stát 20 až 25 vteřin. Užíváme ráno, půl hodiny před snídaní.

Na co ještě zabírá: Zmírňuje zánětlivé reakce při ekzému a kožních vyrážkách, zklidňuje zánětlivé klouby. Účinná je také při vylučování nadbytku tekutiny z organismu a zklidňuje infekce močových cest. Mimo to zmírňuje alergické příznaky u senné rýmy a může zeslabovat prostatické potíže.

Tip Nedělního Aha! – Kopřiva v kombinaci s dalšími bylinkami může pomoci i při výskytu hemoroidů. Zde je osvědčený recept: 15 g kopřivy, 10 g pampelišky, 30 g natě řebříčku a 30 g natě jablečníku. Jednu čajovou lžičku směsi spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a 10 minut vyluhujeme. Pijeme dvakrát až třikrát denně pomalu po doušcích.

10. MENSTRUAČNÍ BOLESTI, KŘEČE, ZÁPACH Z ÚST

Mateřídouškový čaj

Jak si ho připravit: Do skleněné nádoby z varného skla nasypeme sušenou nať mateřídoušky. Zalijeme vroucí vodou a následně necháme 10 minut louhovat. Na závěr přecedíme do vyhřátých šálků.

Na co ještě zabírá: Suchý, dráždivý kašel především u dětí, skvěle rozpouští hleny. Ideální nástroj na zahleněné průdušky. Navozuje také klid, příjemný spánek, pomáhá při bolestech hlavy.

Tip Nedělního Aha! – Tento čaj pomáhá i při odvykání kouření! Pakliže ho budete pít po malých locích každých 15 minut, měly by se dostavit výsledky.

11. OSLABENÁ IMUNITA, NEVOLNOST, ŠKYTÁNÍ

Mátový čaj

Jak si ho připravit: Lístky máty otrháme a opereme. Položíme je do konvice, kam přelijeme dva litry vroucí vody a necháme přejít varem. Konvici zakryjeme a necháme čtvrt hodiny odstát. Pak nápoj i s mátovými lístky nalijeme do sklenic.

Na co ještě zabírá: Mírní zažívací obtíže z tučných jídel, ulevuje při nachlazení, stimuluje tvorbu žluči a trávicích šťáv. Rovněž tlumí menstruační bolesti.

Tip Nedělního Aha! – Mátový čaj lze použít i jako kloktadlo a na osvěžení dechu. Pokud jej všechen nevypijete, lze ho aplikovat jako obklad i na kůži, na vyrážku či drobná poranění. Urychluje totiž hojení.

12. PREVENCE PROTI KARDIOVASKULÁRNÍM CHOROBÁM A RAKOVINĚ

Bílý čaj

Jak si ho připravit: 250 ml čaje připravíme ze dvou čajových lžiček sušených lístků. Na zalití použijeme čerstvou vodu ohřátou na 80 stupňů. Čaj nechte přikrytý louhovat 3 až 5 minut. Nepřidávejte do něj žádný cukr!

Na co ještě zabírá: Zabraňuje předčasnému stárnutí, udržuje lidské tělo v dobré kondici, pomáhá v boji proti bakteriím a virům, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívá srdci, kostem i zažívání a zlepšuje imunitní systém člověka.

Tip Nedělního Aha! – Z odvaru tohoto čaje si udělejte obklad na obličej. Ten nechejte působit zhruba půl hodiny. Poté obličej opláchněte studenou vodou. Tento obklad prokrvuje pokožku, což má pozitivní vliv na výživu podkožních buněk.

»Čajové bomby« na hubnutí

Polozelený čaj Oolong-Oolong aktivuje enzym zodpovědný za rozpuštění triglyceridů, což je forma tuku uskladněná v tukových buňkách. Americký průzkum ukázal, že ženy, které pily tento čaj, spálily za dvě hodiny o něco více kalorií než ty, které pily jen vodu.

Jak si ho připravit: Vodu na zalití čaje nechte vychladnout přibližně na 90 stupňů. Následně nechte louhovat dvě až pět minut. Z jedné dávky je možné připravit až pět hrníčků.

Rady: Pijte ho mezi jídly. Vždy by měl být teplý a čerstvý.



Přečtěte si
alenka24
30. 11. 2012 • 16:36

Já měla pásový opar a nikomu bych to nepřála. Byla jsem po operaci, takže jsem měla hodně sníženou imunitu a takhle se to projevilo. Čaje mám ráda a piju je pravidelně. Už si teď pro jistotu moji imunitu podporuji jak to jde. Taky na to užívám Hlívu ústřičnou 800mg s rakytníkovým olejem. Musím říct,že od té doby je to v pohodě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.