Půjčka na vánoční dárky? Odborníci varují: Zlomí vám to vaz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Půjčka na vánoční dárky? Odborníci varují: Zlomí vám to vaz!

Nákupy vánočních dárků pomocí kreditky nebo kontokorentu se mohou stát pořádnou pastí
Nákupy vánočních dárků pomocí kreditky nebo kontokorentu se mohou stát pořádnou pastí (Profimedia.cz)

Obchody se nemilosrdně plní markety vánočním zbožím a vy uvažujte, kde letos zase vezmete na tu spoustu dárků? Průměrně každý Čech za jejich nákup utratí 5000 korun. Ale často je to mnohem více… Odborníci však varují před neuváženými půjčkami, které by se pro vás mohly stát nepříjemnou pastí. Pozor si musíte dát na často využívanou kreditní kartu nebo kontokorent!

Tyhle dva produkty vlastní obrovské množství spotřebitelů. Málo už ale ví o jejich úskalích a nevýhodách. Jejich neuvážené používání vám přitom doslova může srazit vaz. „Brát si úvěr na některé produkty je vyloženě škodlivé a z mého pohledu naprostý nesmysl! To se týká hlavně aktuálních vánočních dárků a také dovolených,“ vysvětlil Patrik Nacher z portálu bankovnipoplatky.com. „Kreditní kartu i kontokorent doporučuji využívat skutečně jen ve chvíli, když už není zbytí, například v mimořádné životní situaci,“ dodal Nacher.

Kreditní karta

Odborník na bankovní sektor varuje, že kreditní karta rovná se úvěrová karta, což mnoho lidí vůbec neví. A za úvěr se platí!

+ Výhodou je, že můžete nastavený limit čerpat kdy chcete, jak chcete a částku můžete čerpat postupně.

+ Předností karty je bezúročné období. „To je různé, pohybuje se od 35 do 55 dnů, a pokud do jeho uplynutí splatím skutečně do poslední koruny všechny půjčené peníze, neplatím žádný úrok,“ popsal Nacher.

+ Pokud kreditku rozumně a pravidelně používáte, může v obchodech získat výrazné slevy a bonusy. Opět ale musíte peníze včas vrátit, abyste neplatili úroky.

- Bezúročné období začíná plynout od prvního využití úvěru. Musíte tedy číst výpisy z účtu a pečlivě si hlídat, kdy přesně máte peníze vrátit. „Pokud spotřebitel termín prošvihne, zaplatí standardní úrokovou sazbu, která je kolem 20 %,“ říká Nacher.

- Bezúročné období lze využívat jen při placení u obchodníků. „Pokud byste na kreditku chtěli vybírat hotovost, opět hned platíte úroky,“ dodal odborník. Navíc je výběr z bankomatu vysoko zpoplatněn.

- Úvěr na kreditní kartě, nebo jen pouhé její držení navíc může znemožnit možnost získat hypotéku či jiný úvěr.

Kontokorent

Je součástí běžného bankovního účtu a znamená, že klient banky může jít »do mínusu«. Jsou nastaveny jasné podmínky, klient zná limit a ví, do kdy musí peníze využité z kontokorentu »dorovnat do nuly«. „Dle mého názoru ale kontokorent nepřináší vůbec žádné výhody, mít ho je nesmysl,“ soudí Nacher.

  • Úroky se platí hned od prvního dne, kdy začnete čerpat kontokorent.
  • Částka se musí vrátit k určitému datu, aby se mohla začít čerpat další.
  • Mnohé banky limit na kontokorentu klientům zvednou automaticky. „Lidé jsou zvyklí a dál ho využívají. Pokud nemají přehled o svých financích, mohou s překvapením zjistit, že jsou v mínusu ne dvacet ale čtyřicet tisíc,“ varuje Nacher.
  • Kontokorent může znemožnit získání hypotéky.

Pozor na klamavé reklamy!

Reklamy na spotřebitelské úvěry stále klamou! Zjistila do Česká obchodní inspekce. Za tři čtvrtě roku letošních kontrol inspektoři zjistili porušení zákona u 104 subjektů, což je ve více než polovině případů. Mezi nejčastější prohřešky patřilo užívání klamavých obchodních praktik při nabídce, reklamě nebo zprostředkování úvěru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.