Máte hnisavou ránu na těle? Pomůžou larvy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Máte hnisavou ránu na těle? Pomůžou larvy!

Ondřej Hejkrlík
Ondřej Hejkrlík (pro Aha!: Nemocnice Litomyšl)

LITOMYŠL – Patříte mezi ty, kteří se červů štítí, a nevzali byste je do ruky? Nikdy neříkejte nikdy! Červi už zachránili nejednu končetinu! Starověká „larvální metoda“ se nyní začala používat už na pátém místě u nás – v nemocnici v Litomyšli.


Po Praze, Semilech, Ostravě a Frýdlantu se průkopníkem „červí pomoci“ stala i Litomyšl. A to díky lékaři Ondřeji Hejkrlíkovi. „Dnes tato metoda dokonce zažívá renesanci, protože antibiotika ji ve 20. století odstavila na vedlejší kolej, a medicína znovu objevuje její efektivitu,“ říká Hejkrlík.
Jak metoda funguje? Do zhnisané rány se člověku nasadí speciálně a sterilně vypěstované larvy mouchy bzučivky zelené, které začnou vyžírat mrtvou tkáň. Živého masa se přitom ani nedotknou. „Červi tak šetrně nahrazují chirurgický skalpel. Pacient nemusí podstoupit narkózu a chirurgickou operaci, a larvy navíc mrtvou tkáň odstraní ještě přesněji. Skalpelem to tak dobře netrefíte,“ chválí starověký léčebný postup Hejkrlík.

Tzv. larvální terapii zatím v Litomyšli vyzkoušelo asi deset pacientů. „Jejich zdravotní stav se výrazně zlepšil. Larvy nám pomáhají u lidí po vážných úrazech, s nehojícími se ranami, u diabetiků nebo pacientů s bércovými vředy či proleženinami,“ přibližuje výsledky Libor Vylíčil, ředitel nemocnice v Litomyšli.

„Tento exotický způsob léčby je vhodné přijmout s humorem a klidem. Jeden klient nám například vždy ráno radostně a se smíchem oznamoval, kolik červů nám z jeho rány uteklo. Takového přístupu ale každý není schopen,“ říká chirurg. Léčba červy má ale ještě jeden háček. Nehradí ji totiž pojišťovna, a tak si pacienti, kteří s ní souhlasí, musí připravit tři tisíce korun.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.