Jak zdravě hubnout? 7 změn pro lepší figuru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak zdravě hubnout? 7 změn pro lepší figuru!

Vydatná, zdravá snídaně je základem správného jídelníčku.
Vydatná, zdravá snídaně je základem správného jídelníčku. (Profimedia.cz)

Vážíte víc, než byste rádi, či vás dokonce lékař upozornil, že máte zhubnout, a navíc vám naměřil vysoký krevní tlak, zjistil vyšší hladinu cholesterolu a cukr nemáte také zrovna ideální? Potom zapomeňte na módní diety. Stačí jednoduše a nikterak drasticky změnit životní styl.

Již snížení váhy o pouhých deset procent dokáže výrazně zmírnit rizika obezity a snížit krevní tlak. „Prokázali jsme, že jednoduchá změna životního stylu nejen zredukuje podíl tukové tkáně, ale změní poměr »zlého« cholesterolu ve prospěch »hodného« a zlepší se i kvalita hospodaření organismu s přijatým cukrem,“ uvádí Pavel Suchánek z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.

Jak na to?

Změna č. 1: Jezte!

„Důležitá je pravidelnost, jezte každé 2,5 až 3 hodiny. Nezapomínejte na vydatnou snídani, lehkou přesnídávku a svačinu,“ radí Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR.

Změna č. 2: Pestrost!

Nejezte jednotvárně, nedržte »zázračné diety«. Do jídelníčku patří často zavrhované, nejlépe celozrnné pečivo,  mléčné výrobky, nejlépe zakysané, libové maso, luštěniny, zelenina, ovoce, ořechy...

Změna č. 3: Množství!

Zaměřte se na množství jídla, které konzumujete. „Nejideálnější je poradit se s certifikovaným výživovým poradcem, který sestaví jídelníček na míru. Chceteli hubnout sami, omezte příjem energie asi o 2000 kJ za den,“ říká Mach a zároveň varuje: „Neodborně sestavený jídelníček či dieta může způsobit nedostatek důležitých živin, jejich následky se mohou do budoucna odrazit na zdraví, např. v podobě osteoporózy.“

Změna č. 4: Pohyb!

Začněte se hýbat, sportujte alespoň 3krát týdně po hodině. Při pohybu byste se měli mírně zapotit, ale zároveň být schopni mluvit bez lapání po dechu.

Změna č. 5: Pitný režim!

Naučte se pravidelně v průběhu celého dne pít, ideálně čistou vodu či slabé bylinné čaje. Stačí 1,5 deci za hodinu.

Změna č. 6: Zaměřte se na tuky!

Pokuste se co nejvíce vyloučit živočišné tuky – tučné maso, uzeniny a tučné sýry. A také skryté tuky v sušenkách, müsli tyčinkách s polevou apod. Nahraďte je zdravými, např. v salátových zálivkách – olivovým, řepkovým olejem. Tučné mořské ryby nevadí, naopak hubnutí podporují. Pečivo si namažte jen velmi tenkou vrstvou másla.

Změna č. 7: Zelenina a ovoce!

Dodávají tělu vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Při snižování váhy si denně dopřejte aspoň 500 g zeleniny a 100 g čerstvého ovoce. Ale ne najednou, rozložte si ji do celého dne.

Připraveno ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR: www.aliance-vyziva.cz

Jak zdravě zhubnout čtěte ZDE >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.