Jak máte uložené digitální vzpomínky? Snadno o ně můžete přijít! Jakou životnost mají datová média? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak máte uložené digitální vzpomínky? Snadno o ně můžete přijít! Jakou životnost mají datová média?

Pevný disk počítače (HDD)
Pevný disk počítače (HDD) (Profimedia.cz, ara)

Průměrná česká domácnost za rok vyprodukuje tisíce fotografií a desítky videí. Největší podíl na tom mají rodinné snímky, kterých  přibývá nejvíce o prázdninách, kdy si lidé do počítače přetahují zážitky z dovolené z digitálních foťáků. Jenže takové snímky nejsou v počítači či na CD v bezpečí!

Datové nosiče mají na rozdíl od dřívějších papírových fotografií, které vydržely i sto let, omezenou životnost. Často pouhý rok!

Pevný disk počítače (HDD) - 3 až 30 let

Nejčastěji dochází k porušení povrchu disku, objevují se vadné sektory a část z fotek a dalších dat bude nenávratně poškozená.

Disk CD nebo DVD - 1 až 4 roky

Disky jsou náchylné na mechanické poškození, ovlivňuje je i teplota, vlhkost a dokonce i světlo! Poškozené disky nelze přečíst v žádné z mechanik a data jsou nenávratně ztracená.

SSD (Solid State Disc) - 3 až 10 let

Mají pro archivaci celkem vhodnou velikost a jejich životnost je podobná (mnohdy o něco lepší) jako u flash disků.



USB flash disk - 3 až 8 let

Vydrží relativně dlouho, ale záleží na způsobu jejich využívání. Jejich trvanlivost je totiž ovlivněna počtem cyklů zapisování.

Další způsoby?

Cloud: kromě uložení fotek doma v počítači máte možnost využít i služeb některých serverů, které nabízí virtuální úložiště. Pomocí internetu tam svá data odešlete a budete je tam mít uložená jako v trezoru. Nevýhodou je, že tato služba bývá placená.

Tisk: pokud nedůvěřujete ani jednomu z uvedených způsobů, je nejlepší si nechat fotografie fyzicky vytisknout. Elektronické sběrny umožňují odeslat fotky z pohodlí domova a nechat si je doručit domů.

Raid: neboli zrcadlení je jedním z nejbezpečnějších způsobů ukládání dat. V podstatě jsou uvnitř počítače dva pevné disky, které se tváří jako jeden. Ukládá se na ně ale to samé a fungují tedy jako jakési zrcadlo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.