Babské rady: Co se v kuchyni vždycky hodí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 22. července 2025

Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Babské rady: Co se v kuchyni vždycky hodí?

Mezi babskými radami najdete třeba tu, jak pracovat s těstem na palačinky.
Mezi babskými radami najdete třeba tu, jak pracovat s těstem na palačinky. (Profimedia.cz)

Výborně, večeře z hrnce je zase po celém sporáku... Pečivo ztvrdlé. Ale to je jedno, sýr na něj už beztak zplesnivěl. A otevřít tu zatracenou sklenici s okurkami se asi bez hrubého násilí nepovede. Že by se člověk ze vzteku uklidnil třeba při obalování květáku, který se rozpadá a mouka se nedostane všude, to se říct nedá. S pomocí šikovných triků a rad babiček a prababiček se hned karta obrací!

Polévka nebo voda z těstovin z hrnce nebude utíkat, když jeho vnitřní horní okraj potřete tukem.

Při rozmrazování chleba nebo jiného pečiva v mikrovlnce dejte na talířek papírový ubrousek. Nasaje přebytečnou vlhkost.

Maso ohřívané v mikrovlnce lehce pokapejte rozpuštěným máslem a ohřívejte nepřikryté.

Zeleninu a další přílohy při ohřívání přikryjte a lehoučce podlejte vodou.

Při obalování hub nebo květáku si ulehčíte spoustu práce, když mouku či strouhanku dáte do sáčku, přihodíte, co zrovna chcete obalit, a třepete.

Při výrově ledu dejte do formiček i kousek ovoce. Tím ohromíte každého hosta!

Ačkoliv se říká, že voda se vaří rychleji, když je osolená, není to pravda! Sůl zvyšuje teplotu bodu varu, ale rozdíl je tak nevýrazný, že to, zda vodu vaříte osolenou nebo ne, nepoznáte.

Při vaření brambor úplně postačí, když dáte tolik vody, že z ní budou růžky brambor koukat. Uvaří se stejně ale ušetříte čas a energii potřebnou k ohřátí vody.

Jak poznáte kvalitní těstoviny? Neměly by mít moučný obal ani viditelné prasklinky.

Otevřít zavařeninu už nebude problém. Stačí do víčka ze shora bouchnout. Druhá možnost je víčko nahřát, třeba hadříkem namočeným v teplé vodě.

Sýr nebo i koláče vydrží pěkně čerstvé a nezplesniví, když je uložíte do vzduchotěsné nádoby s pár kostkami cukru.

Měkký sýr lehce nastrouháte, když ho dáte na půl hodinky do mrazáku a struhadlo lehce potřete olejem.

Kávu skvěle dochutíte medem nebo vanilkovým cukrem.

Nové brambory se budou krásně škrábat, když je napřed namočíte do slané vody. Česnek zase do horké.

Těsto na palačinky už nebudete kapat po celé kuchyni, když ho budete lít na pánev rovnou ze džbánku.

Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry