Babské rady: Čarování s masem a vejci!

Hmmm, voňavé biftečky nebo křehoučké kuřátko na chatě na grilu? Ale co dělat, když nemáte lednici. Vydrží bez ní do zítra? Sice máte sklep, místo čertvého masa z něj druhý den však můžete vyndat jen zapáchající a slizkou hroudu. A nákup je v háji.
Dá se s tím něco dělat? I to naše babičky věděly! Navíc znaly spoustu triků. Třeba jak v kempu skladovat máslo či připravit masíčko, aby bylo pěkně šťavnaté. Nebo jak oloupat vajíčka, aby z nich něco zbylo...
Kouzlení s masem
■ Maso můžete chvíli skladovat čerstvé i bez lednice. Stačí ho zabalit do utěrky namočené v octě. Nebo ho nechte namočené do octové vody.
■ Mimo lednici si maso udržíte na čas čerstvé také, pokud ho zabalíte do čerstvě natrhaných kopřiv. Anebo ho můžete zabalit do nakrájené cibule. Té ale musí být opravdu hodně.
■ Když maso necháte mimo lednici ponořené v mléce, také vydrží. Mléko denně měňte a maso obracejte. Mléko sice zkysne, masíčku to ale neublíží. Jen ho musíte potom pořádně omýt.
■ Nepříjemný zápach z vnitřností zmizí, když je naložíte do mléka. Klidně přes noc.
■ Připravujete špíz a bojíte se, že po vyndání špejle na ní polovina masa zůstane? Tak ji před použitím natřete tukem!
■ Slanina na pánvi se nezkroutí, když ji před tím na pár minut namočíte do studené vody.
■ Když kuře před pečením nebo grilováním potřete citronovou šťávou, bude krásně šťavnaté a chutné.
■ Při uzení kuře nebo krůtu v udírně překryjete prorostlou slaninou, maso zůstane krásně šťavnaté.
■ Vcelku upečené maso nechte 10 až 15 minut odstát, až pak ho krájejte. Šťáva se krásně rozloží a nevyteče.
■ Při pečení tužšího masa starších zvířat se doporučuje přidat trochu rumu, rychleji změkne!
■ Ukrojený salám neoschne, když uříznutou plochu natřeme vepřovým sádlem.
■ Anglickou slaninu a špek skladujte v lednici v potravinářském papíru (ne pečicím) a hlavně ne v igelitovém sáčku. Vydrží několikanásobně déle.
Máslo a vejce
■ Máslo mimo lednici vydrží, pokud ho dáte do plecháčku a zalijete studenou vodou.
■ Vejce zase vydrží čerstvější, když skořápku potřete sádlem.
■ Čerstvé vejce poznáte tak, že v nádobě s vodou zůstane na dně. Starší vajíčko začne plavat nebo se postaví na špičku.
■ Ve vodě vejce při vaření nepraskne, když ho necháme chvíli při pokojové teplotě. Také pomůže, když do ní přidáte trochu octa. Nepraskne a bude se lépe loupat.
■ Jako po másle se také budou vejce loupat pod tekoucí vodou nebo do vody ponořená.
■ Po uvaření vajíčka ihned zchlaďte proudem studené vody, skořápka se pak odloupne lépe než při pomalém ochlazování.