Babské rady: Jak péct moučníky?
Milovníci buchet a sladkých dezertů se dělí na dvě skupiny. Jsou tací, kterým se při jejich přípravě těsto povede pokaždé. Aniž by nad tím jakkoliv koumali, mají ho vždy krásné, voňavé, přesně »akorát«.
A pak jsou tu tací, kteří se řídí všemi radami v předpisu a výsledek mají přesto »zmatlaný«. Do pečení se proto pouštějí jen výjimečně. Ať už jste nadanější, či se vám v kuchyni smůla, respektive těsto lepí na prsty, prostudujte rady babiček a prababiček. Hodí se úplně každému!
■ Šátečky nebo jiné dobroty z listového těsta budou krásně nadýchané, když je před pečením na několika místech propíchnete vidličkou.
■ Čokoládové těsto v bábovce nebude suché, když ke kakau přidáte oříškový krém, třeba nutelu.
■ Zbylé droždí rychle osychá. Tomu zabráníte jednoduše tak, že ho zabalíte do vlhkého papíru nebo plátna.
■ Na delší dobu můžete droždí uchovat v mrazáku. Před použitím nechte kvasnice pár minut při pokojové teplotě, rychle povolí.
■ Trocha rumu do těsta, a bábovka bude hnedle kypřejší.
■ Když se nedaří pečivo vyklopit z formy, postavte je do nádoby s trochou vody.
■ Nemáte váhu? Trochu si započítáte, ale není to problém. Mírně vrchovatá polévková lžíce = 15 g mouky, ale 20 g moučkového cukru. Kousek másla velký jako vejce pak váží asi 50 g.
■ Když mouku prosejete, budou knedlíky i pečivo mnohem lehčí a kypřejší.
■ Kynuté těsto nemá rádo průvan ani chlad. Přísady nesmí být rovnou z lednice, všechny mají mít stejnou – pokojovou – teplotu.
■ Zbylo vám vykynuté těsto? Zmrazte ho a příště budete mít koláče upečeny mnohem rychleji.
■ Přímo do droždí či kvásku nikdy nedávejte ani máslo, ani sůl. Výrazně se pak zpomalí kynutí.
■ Jestli vaše trouba peče příliš prudce, tak pod plech nebo pekáč dejte druhý plech otočený dnem vzhůru.
■ Když do těsta na koláče přidáte půl balíčku vanilkového pudinku rozmíchaného v trošce vlažného mléka, dostanou koláčky krásnou barvu. A chutnají skvěle!
■ Pokud nejdřív šleháte žloutky s cukrem a potom přidáte máslo, koláč bude nadýchaný a lehký. Když napřed rozšleháte máslo s cukrem a až pak žloutky, těsto bude hutnější a křehčí. A když smícháte vše najedou, koláč bude pevný a vláčný.
■ Při rozmrazování lineckého těsta je dobré jít na to pomalu. Napřed ho proto šoupněte do lednice.
■ Mícháte těsto a zjistili jste, že vám došel prášek do pečiva? Nezoufejte, stačí místo něj přidat 4 lžíce rumu.
■ Těsto se při pečení nafukuje? Zapíchněte do něj pár makaronů, aby dírkami mohl utíkat vzduch.
■ Pudink, který ještě horký posypete práškovým cukrem, zůstane na povrchu měkký a krémový, bez škraloupu.
■ Oříšky a mandle do pečení se budou krásně loupat, když je necháte přes noc namočené v mléce.