Máte-li volný víkend, utíkejte do lesa... Rostou! Kam vyrazit na houby? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Máte-li volný víkend, utíkejte do lesa... Rostou! Kam vyrazit na houby?

Pravák
Pravák (Profimedia.cz, ara)

Rostou! A to opravdu. Máte-li volný víkend, utíkejte do lesa, nenechte se připravit o houbařské úlovky. Nejde jen o radost z nalezení krásného hříbku, který pak skončí na talíři. Ale i o peníze! Loni si Češi z lesa donesli neuvěřitelných 30 tun hub, v přepočtu za téměř tři miliardy korun. Pouhých deset deka sušených hříbků se v obchodech prodává za 350 Kč! Vlastní zásoba na zimu se vždycky hodí.   

Nejvíc hub nacházejí houbaři v Čechách, první kousky se už ale ukazují i na vedry vysušené Moravě. Záleží na tom, kolik v dané lokalitě spadlo vody. „Letní bouřky většinou příliš houbám nepřejí. Jde o rychlý přísun velkého množství vody, které suchá půda nepojme,“ vysvětluje mykolog Miroslav Beran. Letošní přeháňky měly zejména na východě země jiný průběh.

„Tím, že pršelo několik dní pravidelně po sobě, se mohlo dostat potřebné množství do navlhlé země, což potom samozřejmě v kombinaci s teplým počasím houbám vyhovuje,“ dodal s tím, že podle zkušeností letní houbařská sezona nabývá na síle kolem 20. července. Tedy právě v těchto dnech. A do kterého lesa na jaké houby vyrazit?

Výzva! Donesli jste z lesa plné košíky? Vyfoťte je a pošlete na: aha@ahaonline.cz. Ty nejlepší otiskneme.



Autor:  wer,aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.