Velký houbový speciál... Pojďme do lesa! Sezona je v plném proudu!

Chodit na houby, sbírat houby, mít je jako nedílnou součást kuchyně, to je do jisté míry odvěké české specifikum. Už ve středověku si venkované vylepšovali jídelníček houbami. Kuchařky s nimi počítají od nepaměti. V současnosti Češi nasbírají ročně v průměru 20 tisíc tun hub!
Proč? Jsou prostě shánčliví, je to národní zábava, ukrácení volného času. Vypomáhají si tím, co je zadarmo. Ale pozor, zase tak originální nejsme! Houby sbírají v Rakousku, Itálii, Skandinávii i Německu. Akorát ve Francii na ně posílají prasata (lanýže přece vyrývají z hlíny a lesní půdy čuníci). Dost ale řečí, pojďme konečně na houby. Sezona je v plném proudu. Nedělní Aha! přináší letos první houbařský speciál.
Proč je máme jíst? JSOU ZDRAVÉ!
● Kromě toho, že je rádi jíme, je nejdřív musíme nasbírat, což představuje pohyb na čerstvém vzduchu a jistou fyzickou námahu. Což je pro naši kondici pozitivni.
● Netloustne se po nich, jsou nízkoenergetické.
● Obsahují 5 – 30 % bílkovin, kvalitativně srovnatelných s těmi v mase!
● Houby významně podporují imunitu a pomáhají i při ekzémech a alergiích.
● Snižují hladinu nebezpečného cholesterolu.
● Jsou složeny většinou z cukrů a chitinu, který zlepšuje trávení a zvyšuje peristaltiku střev.
● Předností je velký obsah vlákniny, která působí preventivně proti velkému zabijáku Čechů – rakovině tlustého střeva.
● Obsahují vitaminy A, B1 a B2, v menším množství pak D, K, E a C.
● Najdete v nich draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, měď.
POZOR!
● Houby jsou schopné absorbovat a v sobě koncentrovat škodliviny z okolí. Proto je nikdy nesbírejte ve spádových oblastech emisí elektráren, chemiček a hutí, na okrajích lesa u frekventovaných silnic.
● Houby by měli vynechat lidé s onemocněním ledvin a trávicího ústrojí. A děti do tří let. Přece jen zatěžují trávicí trakt.
Už máte letos svůj parádní úlovek? Foťte, pište, posílejte!aha@ahaonline.cz, nebo na adresu redakce.