7 mýtů o jogurtech!
Jogurty ve skle neobsahují na rozdíl od těch v kelímcích »éčka«! A dostatek vápníku obsahují jen ty smetanové… Setkali jste se s podobnými názory? Odborníci upozorňují, že jde o naprostou hloupost. Pravdou naopak je, že alespoň jeden jogurt či jiný kysaný mléčný výrobek bychom měli jíst každý den, nejlépe dokonce 2krát denně!
A lékaři připomínají, že jsou lepší, než klasické mléko. Proč? „Jsou lépe stravitelné. Bílkoviny jsou v nich pod vlivem působení mléčných kultur vysráženy a částečně rozštěpeny, stejně tak je zlepšena stravitelnost tuku,“ vysvětlil MUDr. Petr Tláskal, CSc., vedoucí Dětské polikliniky FN Motol v Praze. Která tvrzení o jogurtech jsou mýty, a neměli bychom jim věřit?
Mýtus č. 1 - Smetanový obsahuje víc vápníku.
Hloupost! Vápník se váže na bílkoviny, ne na tuk. Platí tak opak, čím je v jogurtu více tuku, tím je v něm méně bílkovin, a tudíž i vápníku. Ideální je kupovat polotučné výrobky.
Mýtus č. 2 - Ne všechny jsou »živé«.
Opět nesmysl. Každý český jogurt musí obsahovat na konci své trvanlivosti nejméně 10 milionů živé jogurtové kultury na 1 gram!
Mýtus č. 3 - Čerstvý vydrží maximálně týden, ty s delší trvanlivostí obsahují konzervanty.
Výmysl! Bakterie mléčného kvašení prodlužují trvanlivost, známé je tím např. kysané zelí. Při dodržení hygieny při výrobě a správném uzavření obalu může mít použitelnost až 30 dní.
Mýtus č. 4 - Obsahují »nebezpečná éčka«.
Ne! Bílé jogurty nesmí obsahovat žádné přídatné látky! A ovocné v sobě mohou mít jen takové, které se do nich dostaly z ochucující složky (džemu, čokolády). Jde o povolené látky – barviva, sladidla, aroma.
Mýtus č. 5 - Ovocné jogurty ve skle neobsahují žádná »éčka«.
Ne! Stejně jako ovocné v kelímku obsahují látky, které brání zkažení ochucující látky např. džemu. Nejčastěji jde o pektiny (vyrábí se z jablek, citrusů), škrob (z kukuřice, pšenice, rýže).
Mýtus č. 6 - Dobrý jogurt je jen ten, co zraje v kelímku.
Ne! Při výrobě se používají dva postupy – zrání v kelímku (struktura jogurtu je pevná, lámavá) a zrání v tanku (při dozrání je rozmíchán, a konzistence je proto krémovitá). Při stejném složení jde ve výsledku o zcela totožné výrobky.
Mýtus č. 7 - Ty z pasterovaného mléka jsou mrtvé.
Nesmysl! Mléko se pasteruje proto, aby neobsahovalo mikroorganismy způsobující zdravotní potíže. Teprve pak se přidává živá jogurtová kultura. Po ukončení zrání se ty české již tepelně neupravují, a jsou tudíž živé!