Otravné mouchy se probudily! Každá nese miliony bakterií! Jak je zahnat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Otravné mouchy se probudily! Každá nese miliony bakterií! Jak je zahnat?

Nedopusťe, aby mouchy u vás takhle hodovaly!
Nedopusťe, aby mouchy u vás takhle hodovaly! (Profimedia.cz)

Jaro se probudilo a s ním i otravné mouchy. V někom vzbuzují odpor, jinému nevadí a jen mávne rukou. Odborníci přesto radí: neberte mouchy – ať už domácí, masařky či octomilky – na lehkou váhu!

„Před všemi je dobré se chránit, neboť svýma hbitýma nožkama i sosákem kontaminují potraviny a přenášejí celou řadu nemocí,“ varuje Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy ČR. Pamatujte, že každá muší samička naklade denně přes sto vajíček a na nohou jediné mouchy napočítali vědci na pět milionů nejrůznějších choroboplodných zárodků!

Přece jen debužírují hlavně na smetištích, výkalech, zahnívajících a rozkládajících se organických zbytcích. Na chloupcích jejich těl se zachycují bakterie a další mikroorganismy, které pak přenášejí na jídlo a pití v lidských příbytcích.

Tohle roznášejí

Salmonela

Infekce E. coli

Úplavice

Tato onemocnění se projevují průjmy, zvracením a horečkami. Zejména u dětí, starých či nemocných lidí mohou skončit i smrtí.

Babská rada

Udělejte si za okny malou bazalkovou zahrádku. Aroma této byliny mouchy nemají rády! Navíc vám vylepší výhled a ještě si na ní pochutnáte.

Opatření v bytě

Dejte sítě do oken.

Opravte různé štěrbiny, nátěry, obložení, podlahy a další místa, kde by mohl hmyz hnízdit.

Pořiďte si mucholapky a odpuzovače hmyzu.

Účinné jsou i samolepky na okna napuštěné feromony a insekticidy. Mouchy přitahuje jejich barevný potisk. Výhodou je, že hynou zpravidla v blízkosti návnady a nezůstávají na ní přilepené.

Pořádek

Potraviny uchovávejte v uzavřených nádobách.

Nádobí myjte hned, nenechávejte ho přes noc.

Nádobu s odpadky zakrývejte. Odpad nenechávejte ani venku za dveřmi.

Odpadové cesty odmašťujte biopreparáty.

Osobní hygiena

Jste-li v prostředí většího výskytu hmyzu, raději nepoužívejte parfémované mýdlo a navoněné hygienické výrobky. Jejich vůně mouchy přiláká.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.