Velký »úklid« organismu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký »úklid« organismu!

Vnitřní očisty organismu se bát nemusíte. Jezte více ovoce, zeleniny a vlákniny, vyhněte se chemii a dodržujte pitný režim.
Vnitřní očisty organismu se bát nemusíte. Jezte více ovoce, zeleniny a vlákniny, vyhněte se chemii a dodržujte pitný režim. (Profimedia.cz)

Hubnete, cvičíte a hlavní motivací je postavička jak lusk, přesně do plavek k vodě? Nezapomínáte ovšem na jarní předsevzetí a detoxikační jídelníčky? Pojďme si raději osvěžit nejlepší »čisticí« menu. Co jíst, abychom měli játra jako dětičky a cholesterol jak má být? Tady je deset detoxikačních dobrot.

1. Listová zelenina

Dávejte si hojně salát, podušený špenát nebo i jinou listovou zeleninu. Perte bylinky do polévek, rýže, na omáčky, do šťáv, kamkoli to jen jde. Chlorofyl vám pomůže srovnat se s toxiny, které produkuje současná atmosféra.

2. Citrony

Šťáva z citronu je elixír života. Zažene žízeň, osvěží, zavodní organismus, pročistí a ještě srovná hladinu žaludečních šťáv. Céčko navíc ničí jedy a posiluje imunitu.

3. Řeřicha

Házejte ji po hrstech do salátů, polévek a sendvičů. Pikantní zelené listy řeřichy mají močopudný účinek, propláchnou vás jako »špinavé trubky«. Berte v potaz, že je bohatá na minerály, železo, vápník, fosfor a draslík.

4. Česnek

Přidávejte toho sympatického »smraďocha« do salátů, pomazánek, omáček. Je blahodárný na srdce, aktivuje jaterní enzymy a vydatně čistí. Poslední výzkum prokázal, že česnek snižuje proces, který vytváří sloučeniny způsobující rakovinu v těle.

5. Sezamová a lněná semínka

Chrání jaterní buňky i ledviny před škodlivými účinky alkoholu a jiných chemikálií. Dvě lžičky lněných semínek pokryjí doporučenou denní dávku omega3 nasycených mastných kyselin. Jsou prý kvalitnějším zdrojem než rybí olej. Fungují i proti rakovině. A ze sezamových semínek zkuste tahini, pastu, již používá východní kuchyně.

6. Klíčky brokolice

Zabiják rakoviny! Jsou lepší a aktivnější v tomto boji než vzrostlá zelenina. Podobné je to s klíčky ředkviček, které jsou ideální proti podráždění žaludku a žaludečním vředům.

7. Zelený čaj

Uvařte si tenhle antioxidant, je totiž jedním z nejzdravějších způsobů, jak dostat více vody do vašeho systému. Bonus: obsahuje katechiny, které urychlují činnost jater.

8. Zelí

Tahle křupavá dobrota je česká klasika. Jenže dejte přednost kysanému před dušeným! Je to v první řadě vitaminová bomba! Navíc aktivuje v játrech obranné enzymy, je účinnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. A mj. šťáva z kysaného zelí vás spolehlivě »protáhne«.

9. Psyllium

Výtažky z této rostliny obsahují vlákniny, které napomáhají k očistě střev, zabraňují vzniku rakoviny tlustého střeva, snižují hladinu cukru v krvi. Vláknina ve střevech váže cholesterol a omezuje i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

10. Ovoce

V ovoci je všechno. Vitamin C, vláknina a rozmanité antioxidanty. Od jablka přes lesní plody až po čerstvé jahody. Futrujte se ovocem, co to jde, nemůžete nic zkazit, a ještě si pochutnáte...

Autor:  mich

Přečtěte si
anna.p
25. 5. 2012 • 09:40

Jarní úklid organismu velmi vřele doporučuju. Letos jsem to poprvé poctivě prováděla a člověk se pak cítí opravdu výborně. Kromě dodržování jídelníčku jsem ještě užívala přípravek přímo pro očistu jater silymarin duo. Játrou jsou prý pro celkový detox nejdůležitější.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.