Velký »úklid« organismu!
Hubnete, cvičíte a hlavní motivací je postavička jak lusk, přesně do plavek k vodě? Nezapomínáte ovšem na jarní předsevzetí a detoxikační jídelníčky? Pojďme si raději osvěžit nejlepší »čisticí« menu. Co jíst, abychom měli játra jako dětičky a cholesterol jak má být? Tady je deset detoxikačních dobrot.
1. Listová zelenina
Dávejte si hojně salát, podušený špenát nebo i jinou listovou zeleninu. Perte bylinky do polévek, rýže, na omáčky, do šťáv, kamkoli to jen jde. Chlorofyl vám pomůže srovnat se s toxiny, které produkuje současná atmosféra.
2. Citrony
Šťáva z citronu je elixír života. Zažene žízeň, osvěží, zavodní organismus, pročistí a ještě srovná hladinu žaludečních šťáv. Céčko navíc ničí jedy a posiluje imunitu.
3. Řeřicha
Házejte ji po hrstech do salátů, polévek a sendvičů. Pikantní zelené listy řeřichy mají močopudný účinek, propláchnou vás jako »špinavé trubky«. Berte v potaz, že je bohatá na minerály, železo, vápník, fosfor a draslík.
4. Česnek
Přidávejte toho sympatického »smraďocha« do salátů, pomazánek, omáček. Je blahodárný na srdce, aktivuje jaterní enzymy a vydatně čistí. Poslední výzkum prokázal, že česnek snižuje proces, který vytváří sloučeniny způsobující rakovinu v těle.
5. Sezamová a lněná semínka
Chrání jaterní buňky i ledviny před škodlivými účinky alkoholu a jiných chemikálií. Dvě lžičky lněných semínek pokryjí doporučenou denní dávku omega3 nasycených mastných kyselin. Jsou prý kvalitnějším zdrojem než rybí olej. Fungují i proti rakovině. A ze sezamových semínek zkuste tahini, pastu, již používá východní kuchyně.
6. Klíčky brokolice
Zabiják rakoviny! Jsou lepší a aktivnější v tomto boji než vzrostlá zelenina. Podobné je to s klíčky ředkviček, které jsou ideální proti podráždění žaludku a žaludečním vředům.
7. Zelený čaj
Uvařte si tenhle antioxidant, je totiž jedním z nejzdravějších způsobů, jak dostat více vody do vašeho systému. Bonus: obsahuje katechiny, které urychlují činnost jater.
8. Zelí
Tahle křupavá dobrota je česká klasika. Jenže dejte přednost kysanému před dušeným! Je to v první řadě vitaminová bomba! Navíc aktivuje v játrech obranné enzymy, je účinnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. A mj. šťáva z kysaného zelí vás spolehlivě »protáhne«.
9. Psyllium
Výtažky z této rostliny obsahují vlákniny, které napomáhají k očistě střev, zabraňují vzniku rakoviny tlustého střeva, snižují hladinu cukru v krvi. Vláknina ve střevech váže cholesterol a omezuje i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
10. Ovoce
V ovoci je všechno. Vitamin C, vláknina a rozmanité antioxidanty. Od jablka přes lesní plody až po čerstvé jahody. Futrujte se ovocem, co to jde, nemůžete nic zkazit, a ještě si pochutnáte...