Slunečné počasí hadi milují! Co dělat při uštknutí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slunečné počasí hadi milují! Co dělat při uštknutí?

Zmije obecná – jedovatá. Samice dorůstají délky 70 až 100 cm, samci 60 cm. Bývá šedá až modrošedá s tmavou klikatou čárou na hřbetě, některé ji mít nemusejí.
Zmije obecná – jedovatá. Samice dorůstají délky 70 až 100 cm, samci 60 cm. Bývá šedá až modrošedá s tmavou klikatou čárou na hřbetě, některé ji mít nemusejí. (Profimedia.cz)

Se sluníčkem se na vyhřátých mezích a loukách objevili hadi. V úterý rychlá reakce tatínka zachránila život holčičce (7), kterou uštkla zmije v Bernově u Nejdku. Zvíře stihl vyfotografovat a záchranáři tak mohli okamžitě zahájit účinnou léčbu.

V Česku žije pět druhů hadů. Jediným jedovatým je ale známá zmije obecná. Obezřetní musíme být všichni, zvlášť opatrní mají být podle odborníků děti, starší nebo nemocní lidé a alergici. Zmije je spíš plachá, raději se před člověkem schová. Když už se musí bránit, kousne... co potom dělat?

MUDr. Jiří Valenta: Končetinu znehybněte!

Jak se zachovat, když někoho kousne zmije, jsme se učili ve škole. Ne všechna doporučení jsou však správná, říká MUDr. Jiří Valenta, vedoucí lékař Toxikologického centra 1. lékařské fakulty UK v Praze.

V čem spočívá laická pomoc?

„Pacient by měl být v klidu, co nejméně se pohybovat. Končetinu znehybněte, např. dlahou a volnou bandáží. Následně zajistěte odvoz do nemocnice.“

Musíme volat sanitku?

„Pokud jde o zdravého dospělého člověka a neprojevují se varující příznaky, jako je ztráta tlaku nebo zvracení, postačí ho do nemocnice dovézt vlastním autem. Doktora je nutné vyhledat pokaždé, působení jedu se může projevit se zpožděním. V případě dětí, starších lidí nebo alergiků sanitku volejte v každém případě.

Má se rána rozříznout a jed vysát, jak jsme se učili ve škole?

„V žádném případě nic nevysávat a ani ránu neřežte.“

A co místo nad uštknutím zaškrtit, aby jed nepostupoval tělem?

„Také nic neškrtit! Stojící krev napáchá v tkáni spoustu škody.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.