Chrápání - Petr Král: Čím déle spím, tím jsem unavenější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chrápání - Petr Král: Čím déle spím, tím jsem unavenější!

Řešení, jak se klidně a zdravě vyspat, Petr Král zatím nenašel.
Řešení, jak se klidně a zdravě vyspat, Petr Král zatím nenašel. (pro Aha! – Michaela Holá)

Chrápání. Člověk budí sám sebe, nebo na »zařezávajícího« partnera v noci mlaská, aby ho utišil. To je však jen špička ledovce. Za obyčejným chrápáním se může ukrývat vážný zdravotní problém – tzv. spánkový apnoický syndrom. Jde o stav, kdy ve spánku dochází k dýchacím pauzám a člověk po určitý čas nemá přísun kyslíku. To už jde o život.

„Chrápání je nepříjemné pro okolí, ale mně nevadí. Horší je spánková apnoe,“ říká Petr Král (58) z Prahy, který s ní bojuje už řadu let. „Kdo jen chrápe, ten se vyspí. Když máte apnoe, je to jiné. Čím déle spíte, tím víc jste unavení. Několikrát za noc mě např. probudí sucho v puse a musím se jít napít,“ dodává.

Co je hluboký, sílu dodávají spánek si už ani nepamatuje. Na rozdíl od jiných ráno vstává unavený, nevyspalý, bolívá ho hlava, během dne v klidových situacích usíná. Má problémy s vysokým krevním tlakem.

Maska mi nepomohla

Pomoc hledal ve spánkové laboratoři. Napojili na něj nejrůznější čidla, aby zjistili, kolikrát za noc se mu zastaví dech, jak dlouhé tyto pauzy v dýchání jsou, jestli je schopen dostat se do fáze hlubokého spánku, kdy si člověk odpočine. „Zjistili, že můj stav je tak vážný, že už mi operace měkkého patra nepomůže. Jako jediné řešení mi nabídli speciální masku,“ vzpomíná Král.

Jenže ani toto řešení, které lékaři považují za jednoduché a účinné, tak prosté není. „Nedokázal jsem v ní usnout. Ani vsedě, ani vleže,“ dodává. Nepomohlo ani to, když předtím vůbec nespal. „Na noc se vlastně stáváte stíhacím pilotem. Pevně si masku upevníte na obličej, vede od ní hadice k přístroji, který zajišťuje kompresy vzduchu. Ten zase hučí. Je to hodně nepříjemné,“ popisuje Petr Král. Protože nedokázal usnout, lékaři mu nemohli pro používání masky ani nastavit správné parametry.

Budím partnerku

Spánková apnoe je i pro toho, kdo s vámi spí v jedné místnosti, horší než obyčejné chrápání. „Na chrápání si lze zvyknout. Usnete a už nic nevnímáte. U apnoe je problém v tom, že po té krátké zástavě dechu přijde velmi hlasité nadechnutí, které vás drsně probere,“ líčí Petrova partnerka Michaela.

Problém je prý i v tom, že ony momenty bez dechu začnete sledovat a počítat. „Posloucháte, jak dlouho nedýchá, máte strach, aby se vůbec znovu nadechl, aby se mu nezastavilo srdce,“ dodává Michaela. Spánková apnoe se tak stává vyčerpávajícím problémem nejen pro postiženého, ale i pro jeho blízké okolí.

MUDr. Tomáš Moravec: Někomu pomůže laserová operace!

Příznaky obstrukční spánkové apnoe jsou chrápání, toho si sám spáč ale nemusí být vědom. Dále nářky na nekvalitní spánek, brzké ranní probouzení, bolesti hlavy, noční pocení, denní spavost, problémy soustředit se, zapamatovávat si...

Nebezpečí je v tom, že apnoe je rizikovým faktorem pro vznik vysokého krevního tlaku s následnou hrozbou srdečního infarktu či selhání, arytmie i mozkové mrtvice. Lékaři přitom obvykle dokážou pomoci, jak říká jeden z nejzkušenějších specialistů na odstraňování chrápáníMUDr. Tomáš Moravec. 

Kdy začíná chrápání člověka vážně ohrožovat?

„Zdraví chrápání ohrožuje, když je dýchání ve spánku přerušované a dochází k přestávkám, tzv apnoickým pauzám. U některých pacientů může tyto problémy vyřešit laserová operace.“ 

Je výkon složitý?

„Provádí se v místním znecitlivění a trvá kolem 15 minut. Je nebolestivý, ale nepříjemný tím, že se pracuje v krku, že to čmoudí a je cítit spálenina, jak se tkáň laserem pálí.“

Co se operací změní?

„Pomocí laserového paprsku se upraví tvar měkkého patra a případně i krčního čípku. Tím se patro zpevní a chrápání se většinou zmírní nebo zcela vymizí.“

Říkáte většinou?

„Někdy se výsledek nedostaví, a tak se operace může opakovat.“

Jak se pacient po ní cítí?

„Po operaci ho jeden, dva dny nic nebolí, pak se bolest objeví a někdy kolem desátého dne obtíže vrcholí. Do tří až čtyř dalších dnů bolest ustoupí. Zhruba 65 procent přirovnává potíže k angíně a čtvrtina udává, že bolesti jsou výrazné.“

Víte, že...

…při apnoe člověk až 100krát za noc na 5 až 10 sekund přestane             dýchat, tím se zhoršuje okysličení mozku a srdce?

…rizikovými faktory spánkové apnoe jsou obezita, větší obvod krku, vyšší věk?

…riziko zvyšuje také užití alkoholu před spaním, některých sedativ, hypnotik či léků uvolňujících svaly?

… postihuje každého dvacátého člověka?

…apnoe onemocní zhruba polovina mužů ve věku nad 50 let?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.