Nedostatek spánku - Alena: Infarkt z nespavosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nedostatek spánku - Alena: Infarkt z nespavosti!

Alena se svým synem, který jí dává sílu bojovat s nepřízní osudu.
Alena se svým synem, který jí dává sílu bojovat s nepřízní osudu. (Profimedia.cz, ara)

Celý život Alenu (34) provází nespavost. Psychické problémy spojené s minimem spánku nakonec vyústily ve vážné potíže – omdlévala, měla problémy s tlakem a dýcháním. Lékaři dlouhá léta řešili pouze následky dlouhodobého nevyspání, zdravotních problémů ale přibývalo.

Nespaní ji trápilo od dětství, kdy byla sexuálně zneužívána. Narodila se se srdečním šelestem a arytmií, dvakrát ročně chodila na kontroly. Byla velmi aktivní typ, díky sportování ale deprese a nedostatek spánku téměř nevnímala. Přestěhovala se do ciziny a tam se vdala.

V jedenadvaceti měla první srdeční zástavu. „Musel pro mě vrtulník, byli jsme na svatbě známých v horách,“ vypráví. „Předepsali mi prášky na srdce, jinak nic. Spala jsem maximálně čtyři hodiny každou noc, to jsem neřešila. Akorát začaly přibývat zdravotní komplikace jako nízký tlak, omdlévání, problémy s dýcháním,“ říká.

Spala jen 2 hodiny

Časem se její manželství rozpadlo. Tou dobou začala spát pouhé dvě hodiny. Stres se ale nahromadil a vyústil v druhou zástavu. Následovala opět léčba prášky na posílení srdce. Přišel další vážný vztah a zdravotní problémy polevily. „V plánovaném těhotenství se ale nespavost vrátila. Téměř jsem nejedla, ale rapidně jsem začala přibírat, celkem 28 kilo,“ popisuje Alena další problémy.

V osmém měsíci těhotenství dostala trombózu, tak jí lékaři začali ředit krev. Po porodu navíc ztratila mléko a přišly těžké záněty prsou. O dva roky později šla na operaci nádoru v podbřišku. Brali jí levý vejcovod a vaječník, část dělohy, část tlustého střeva, čistili močový měchýř... „Stále mne jen léčili, problém mých zdravotních problémů byl ale jinde,“ vzpomíná Alena. V té době jí bylo 28 let a přibrala na sto kilo. Těžké psychické a zdravotní problémy vyústily až v přemýšlení o sebevraždě. Syn jí ale dával sílu žít...

Nová léčba

Rozhodla se, že musí razantně změnit přístup k životu. Začala se zajímat o alternativní medicínu a našla si nového lékaře. „Díky svému přístupu a zájmu o můj celkový problém brzy přišel na jádro potíží. Po letech jsem konečně přestala léčit příznaky a začala léčit příčinu,“ popisuje Alena.

Lékař doporučil přírodní medikament, který působí na celkové uklidnění nervového systému. Vysvětlil, že problémy jsou tzv. psychosomatického původu, kdy veškeré problémy, které měla, se odrážejí na jejím fyzickém zdraví.

„V té době jsem prodělala lehký infarkt a tenkrát jsem pochopila, že potřebuji vyřešit především svou životní situaci. V následujících třech letech začaly zdravotní problémy pomaličku odeznívat. Druhé manželství se bohužel také rozpadlo, ale pro mě to byl krok správným směrem. Vrátila jsem se do Čech. Změnou místa přišla obrovská psychická úleva. Zhubla jsem 40 kilo a téměř veškeré problémy odešly. Spím daleko lépe a spánek začal být posilující,“ dodává Alena.

Co ukazuje na problémy?

Obtížné usínání – trvá déle než 30 minut po ulehnutí.

Časté probouzení – neschopnost udržet spánek a dlouhé pauzy mezi opětovným usnutím.

Časné probouzení – probuzení dřív, než člověk musí, nebo chce vstát, s neschopností opět usnout.

Spánek je neosvěžující, nekvalitní – během dne se objevuje únava, poruchy soustředění a paměti, podrážděnost, náladovost, denní spavost, úbytek energie, snížená motivace a průbojnost, psychické napětí, bolest hlavy, strach z dalšího »nevyspání se«.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.: Poruchy spánku trápí 40 % lidí!

„Poruchy spánku trápí až 40 % lidí, od obecně známé a časté nespavosti přes nadměrnou denní spavost,“ říká prof. MUDr. Karel Šonka z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Většina lidí navíc problémy se spánkem podceňuje, takže nebývají včas odhaleny a léčeny, přitom mají přímý dopad na zdraví. Za posledních sto let se spánek dospělých i dětí zkrátil až o 1,5 hodiny.

„Odpočinek a spánek zmizely ze vzorců optimálního chování. Přitom zkrácení spánku má prokázaný neblahý vliv na stav srdce a cév, na metabolismus i psychomotorickou výkonnost, včetně schopnosti řídit vozidla a správně se rozhodovat,“ uvedl profesor.

Jak se léčí?

Trpíte-li nespavostí, vždy se obraťte na odborného lékaře, nejlépe ze spánkové poradny, spánkové laboratoře.

Prvním krokem při nespavosti je úprava režimu – chodit spát a vstávat v pravidelný čas, nespat přes den (maximálně se toleruje 15 až 20 minut po obědě), nesledovat z postele televizi….

Lékaři mohou dále doporučit léky. Ještě před tím vyzkoušejte babské rady – bylinky.

Nabídneli vám lékař konzultaci u psychologa, neodmítejte. Je zdarma a často od problémů s nespavostí výrazně pomůže.

Může skončit tragédií

Následky nespavosti mohou být podle odborníků více než hrozivé.

Krátkodobé nevyspání – vyčerpání, podrážděnost, špatná sebekontrola, neschopnost soustředění, častější úrazy a nehody.

Dlouhodobá nespavost – může dojít k rozvoji úzkostných poruch i závažných psychických onemocnění, např. i schizofrenie. Nespavci jsou častěji závislí na alkoholu, kávě, lécích… Nespavost a následná deprese může život zkrátit až o 10 let. Často vede k sebevražedným pokusům!

Babské rady

Meduňka – před spaním si uvařte a vlažný vypijte čaj připravený ze 2 lžiček meduňky a 250 ml vroucí vody.

Jasmín – místnost na spaní provoňte jasmínovým éterickým olejem. Podobný účinek má i levandule.

Mučenka pletní – stará indiánská bylina, která se používá při neklidu a špatném usínání.

Mléčný nápoj – ajurvédská medicína doporučuje povařit 30 minut 250 ml mléka se špetkou šafránu, 2 lžícemi mletých mandlí a špetkou muškátového oříšku. Před podáváním oslaďte lžičkou medu.

Spací čaj – připravte si směs ze 30 g kořene kozlíku lékařského, 40 g chmelových šišek a 40 g meduňky. 2 lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a 5 minut nechte louhovat.

Kozlíková tinktura – 100 g kořene kozlíku zalijte 120 g lihu nebo pálenky. Nechte 3 týdny v teple, poté přeceďte a užívejte půl hodiny před spaním 5 až 10 kapek.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.