Makulární degenerace - Miroslav Filkuka: Na jedno oko jsem byl slepý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Makulární degenerace - Miroslav Filkuka: Na jedno oko jsem byl slepý!

Ztracené brýle pro Miroslava Filkuku znamenaly štěstí. Lékaři mu zachránili zrak.
Ztracené brýle pro Miroslava Filkuku znamenaly štěstí. Lékaři mu zachránili zrak. (pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Na první zdání jde o únavu očí a možná máte takové příznaky taky – nemůžete pořádně zaostřit, zdá se vám, že jsou předměty nějak křivě deformované… Jde o varování, které říká: okamžitě k očnímu lékaři! Můžete totiž přijít o zrak. A to velice rychle! Ráno se můžete probudit a vidět jen velký černý flek. Namále měl i podnikatel Miroslav Filkuka (67) z Brna.

„Nosil jsem pouze brýle na čtení, jen dva a půl dioptrie. Pak jsem na dovolené ztratil brýle a musel k očaři pro nové. Při vyšetření mě ale lékař překvapil. Byl jsem na jedno oko téměř slepý. Ani jsem to nevnímal, protože funkci převzalo druhé oko,“ vypráví Miroslav.

„Oční lékař při vyšetření vyslovil podezření, že může jít o degeneraci na sítnici. Absolvoval jsem řadu vyšetření a ta ji potvrdila,“ říká. Byla u něj odhalena pokročilá fáze tzv. vlhké formy věkem podmíněné makulární degenerace. Průběh onemocnění je velice rychlý, pokud se neodhalí a neléčí, může během několika měsíců vést k úplné slepotě.

Hrozila slepota

O makulární degeneraci Miroslav nevěděl vůbec nic. „Představa, že bych skutečně úplně oslepl, mě vyděsila,“ pokračuje. „Byla mi dána malinká naděje, že se to může okamžitým zákrokem zastavit, nebo i zlepšit,“ vypráví.

Nerozhodoval se. Miroslav po dalších vyšetřeních a přípravách podstoupil tříměsíční léčebnou proceduru, která mimo jiné obnášela injekce přímo do oblasti sítnice. „Tři injekce, každý měsíc jednu, je to rychlé a hlavně bezbolestné,“ popisuje léčbu. Výsledky se dostavily záhy. „Horší to není, snad o něco málo lepší, ale zastavilo se to! A to je pro mě důležité,“ tvrdí.

Život Miroslava dnes není jednodušší, ale určitě o něco příjemnější s vědomím, že díky včasnému vyšetření o zrak nepřišel. „Mám sice porouchané prostorové vidění a pořád se nedokážu strefit do míče, ale věřím, že si jednou můj oblíbený tenis ještě zahraju,“ je optimistou Miroslav Filkuka.

Co je věkem podmíněná makulární degenerace?

Jde o nejčastější příčinu vážné poruchy zraku a slepoty u lidí starších 55 let.

Postihuje centrální část sítnice oka – žlutou skvrnu, která ve zdravém oku zajišťuje detailní, ostré a barevné vidění.

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.: Oslepnout můžete během měsíců!

Už vám bylo 40 let? A kdy jste byli na kontrole u očního lékaře? Nechat si prohlédnout oči byste měli nejlépe jednou za rok. Jen právě prevencí si můžete zrak zachránit. „Průběh onemocnění může být rychlý a během několika měsíců vést ke slepotě,“ varuje MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D. z Oční kliniky Neovize.

Opravdu je možné oslepnout během měsíců?

„Věkem podmíněná makulární degenerace má dvě formy, suchou a vlhkou. U suché formy dochází k poškozování a následnému odumírání pigmentových a světločivých buněk sítnice, které se projeví zhoršováním zraku až vznikem výpadu v zorném poli. Onemocnění se rozvíjí pomalu a ke ztrátě vidění dochází postupně. U vlhké formy dochází k prorůstání novotvořených cév ze spodních vrstev pod sítnici, což vede k otoku sítnice a často i ke krvácení pod sítnici. Průběh onemocnění je rychlý a může vést během několika měsíců k praktické slepotě.“

Musím jít k lékaři, nebo stačí zajít na vyšetření do optiky?

„Vždy k očnímu lékaři! Vyšet řením očního pozadí je schopen určit, jakou z forem pacient trpí. K upřesnění diagnózy a stanovení rozsahu onemocnění velmi napomáhají moderní vyšetřovací metody.“

Je pravda, že proti nemoci pomáhají některé vitaminy?

„Některé mikroživiny snižují riziko vzniku onemocnění a rovněž riziko postupu do pokročilých stadií. Jedná se o vitamin C, E, karotenoidy lutein a zeaxantin, zinek a měď. Naše strava by proto měla být bohatá na ryby, listovou zeleninu, oranžovou a červenou zeleninu a ovoce.“

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.