Masový vrah Anders Breivik dnes stane před soudem: Má fešácký kriminál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Masový vrah Anders Breivik dnes stane před soudem: Má fešácký kriminál!

Ve vězení si Breivik nechal narůst bradku.
Ve vězení si Breivik nechal narůst bradku. (EPA, ara)

V Norsku dnes ráno začíná mimořádně sledovaný soudní proces s  Andersem Behringem Breivikem (33), který loni 22. června v Oslu bombou usmrtil osm lidí a pak postřílel na ostrově Utöya 69 převážně teenagerů. Ničeho ani náznakem nelituje a chce se, jak sdělil jeho právník, hájit tím, že jednal v sebeobraně! Proces potrvá deset týdnů.

Breivikovi hrozí nejvyšší možný trest – 21 let, záleží ale na tom, jak soudce posoudí dvě zcela odlišné lékařské zprávy. Podle jedné je Breivik paranoidním schizofrenikem a patří jen do blázince, podle druhé byl v době činu příčetný a měl by sedět ve vězení.

Ani pobyt tam ale není dostatečným trestem. Jeden z nejhorších vrahů v dějinách Norska tráví své dny ve věznici na ostrově Ila, která byla za války nacistickým koncentračním táborem. Pro nejtěžší zločince je sice vyhrazena věznice v Ringerike, jenže ta je až příliš blízko ostrova Utöya.

Od ostatních vězňů se Breivik liší tím, že jej chrání přísná ochranka, kdyby se k němu přiblížili, mohl by je zabít. Jinak má veškerý komfort. Posuďte sami: vlastní pokoj bez mříží, zato s plazmovou televizí, vlastní sociální zařízení, posilovnu a místnost, kde se oddává meditaci bushido, jež ho má prý uchránit před veškerými pocity.

K snídani má domácí chléb se šunkou či sýrem a k tomu kávičku. Pak si jde zaběhat na trenažéru. Po lehčí práci si může přečíst noviny, zahrát si počítačové hry (jen ty bez násilí), pustit si video či se kouknout na televizi. Po obědě následuje vycházka na dvorku. Pak je čas napsat dopisy. A večeře? Typicky norská: masové kuličky a brambory. No není to královský život?!

Alexandra Peltreová (18): Budu svědčit proti Breivikovi!

Přežila masakr na Utöyi a teď ji čeká další trauma: Alexandra Peltreová (18) bude jednou z 61 lidí, kteří stanou Breivikovi tváří v tvář a budou proti němu vypovídat.

„Možná s tím pak budu moci lépe žít,“ říká mladá slečna a doufá, že se osvobodí od mučivých myšlenek, které ji od loňska pronásledují.

Vzpomíná na chvíli, kdy šílence poprvé spatřila. Myslela si, že jí chce pomoct, byl přece v uniformě a říkal, že je vše v pořádku. „Podívala jsem se mu přímo do očí, když najednou: prásk! A měla jsem díru v noze!“ líčí Petra. Život si pak zachránila skokem do vody.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.