VIDEO To jsou dětské oběti norského masakru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

VIDEO To jsou dětské oběti norského masakru!

Video se připravuje ...

Norsko včera zažilo nejděsivější den ve své novodobé historii. Exploze v metropoli Oslo si vyžádala sedm obětí. Mnohem tragičtější dopad měla střelba na ostrově Utoya, kde zemřelo 85 dětí. Další zranění lidé bojují v nemocnicích o život. Smrt 92 obětí má nejspíš na svědomí Nor Anders Behring Breivik (32).

Podezřelý je označován za křesťanského fanatika s pravicovými politickými názory. Policie jej nyní vyšetřuje podle protiteroristického zákona. V případě usvědčení mu hrozí až 21 let vězení.

V Oslu vybuchla v pátek odpoledne před vládní budovu silná nálož, která budovu i okolní stavby zdemolovala. Muž se pak přepravil na ostrov a dvě hodiny po pumovém útoku v Oslu zahájil palbu na účastníky tábora pořádaného vládní Norskou dělnickou stranou (NAP).

Měl na oblečení policejní odznak a mladí lidé mu důvěřovali, když si je svolal a řekl, že přišel kvůli útoku v Oslu. Mnozí se pak ještě v době palby domnívali, že jde o druh výcviku. Před kulkami prchaly na stromy, snažily se uplavat. Marně.

Norský premiér Jens Stoltenberg označil páteční události za národní tragédii. Jde o nejničivější útok na Norsko od druhé světové války a nejtragičtější útok v západní Evropě od útoků spáchaných v roce 2004 ve vlacích v Madridu. O život tehdy přišlo 191 lidí.

Český velvyslanec v Norsku Luboš Nový uvedl v telefonátu s ČT 24, že nemá hlášeny žádné české oběti. Věří na „98 procent“, že ani žádné nebudou.

Breivik před svým útokem varoval na internetu

Muž, který připravil o život minimálně 91 lidí, svůj útok dlouho připravoval. "Jeden člověk s vírou zmůže to, co sto tisíc lidí s pouhými zájmy," napsal před týdnem na Twitteru.

Anders Behring Breivik se v minulosti netajil radikálními názory. Byl členem střeleckého klubu a své sklony k násilí si kompenzoval počítačovými hrami.

Více o masakru v Norsku čtěte v nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.