Na co jezdí vaše auto? Benzin, nafta, zemní plyn, propan-butan… Kolik stojí 1 km jízdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Na co jezdí vaše auto? Benzin, nafta, zemní plyn, propan-butan… Kolik stojí 1 km jízdy?

Benzin či nafta není jedinou možností pohonu auta.
Benzin či nafta není jedinou možností pohonu auta. (Profimedia.cz)

Cena benzinu i nafty vytrvale roste a je proto na místě ptát se, jaký druh paliva je pro automobil nejvýhodnější. Kromě osvědčených klasických pohonných hmot se totiž u čerpacích stanic dá natankovat i stlačený zemní plyn či propanbutan.

Ve hře se také stále častěji objevuje elektřina jako zdroj pohonu, a to buď u automobilů s hybridním pohonem, nebo klasických elektrovozidel. Aha! spočítalo cenu kilometru u různých druhů paliv.

LPG nebo CNG?

Zatím co první zkratku LPG (Liquefi ed Petroleum Gas) vídáme u čerpacích stanic celkem běžně, s vozy na CNG (Compressed Natural Gas) se zatím lze setkat jen zřídka. Zatím co první znamená obyčejný propanbutan, druhá zkratka značí zemní plyn (metan). Jaké jsou výhody provozu na jednotlivá paliva?



Přečtěte si
ja01
10. 4. 2012 • 20:31

Ty tabulky jsou zajímavé, ale aby mohly mít nějakou vypovídací schopnost, tak tam chybí další sloupec(e), a to cena za km včetně rozpočítané ceny přestavby a dalších plateb za údržbu při ročním nájezdu 20000 resp. 40000 km a době životnosti 5 let. Mimo to tam u mínus u LPG tuším chybí zákaz vjezdu do garáží, které mají podlahu pod úrovní okolního terénu. Ve stavu, v jakém ty tabulky jsou, mají asi stejný význam jako reklamy využívající srovnání na běžný prací prášek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.