Vraha z Toulouse chtěli dostat živého, ale neumožnil jim to... Odpráskli ho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vraha z Toulouse chtěli dostat živého, ale neumožnil jim to... Odpráskli ho!

Dům dlouhé hodiny obléhali elitní policejní agenti.
Dům dlouhé hodiny obléhali elitní policejní agenti. (ČTK/AP, ara)

Fanatický vyznavač islámu Mohammed Merah (†23), jenž chladnokrevně odpráskl tři židovské děti, rabína a tři vojáky, je mrtev.

Elitní vojenské komando RAID mělo úkol odvést ho z bytu živého, proto s ním vyjednávalo 32,5 hodiny, jenže zabiják jim nedal na vybranou.

Na dlouho se odmlčel, aby navodil dojem, že si sám vzal uvnitř život. Vlákal tak komando dovnitř, kde zákeřně zaútočil! V beznadějné situaci se pak vrhl z okna...

Merah od středečního rána sliboval, že se vzdá. V poledne, večer, v noci. Ve středu ve 21.45 ale obrátil. Pak se nadobro odmlčel.

Sílily spekulace, že si vzal život. Přesně toho chtěl ale Merah docílit. Po celou noc duněly ulicí mohutné detonace. Bez odezvy. Na místo tak dorazila záchranka a velitel zásahu rozhodl, že zásahová jednotka v 10.30 využije další granátové kulisy k proniknutí do vrahova bytu.

Jenže Merah je překvapil, a jakmile se dveře rozletěly, začal střílet hlava nehlava! „Ozbrojený Merah vyšel z koupelny a rozpoutal peklo. Jeden ze členů jednotky řekl, že za svou praxi nic podobného nezažil,“ popsal zásah francouzský ministr vnitra Claude Géant.

Během krátké, ale o to zběsilejší přestřelky padlo 300 výstřelů z různých typů zbraní, mj. i automatické pistole. „Merah si prostřílel cestu k oknu, při skoku stále pálil po policistech. Zneškodnila ho kulka do hlavy. Stihl zranit pět mužů, jednoho z nich těžce,“ rekapituloval ministr.

Proč se s ním tolik párali?

Budova byla vyklizena, je v ní jen terorista. Proč nevzala policie dům útokem?

Policie to zkusila hned ve středu ráno, ale neuspěla. Merah byl připraven, ihned začal pálit z kalašnikova a velitel dal povel k ústupu. Ministr vnitra chtěl Meraha živého, aby se z něj nestal mučedník. Proto dával přednost vyjednávání.

O čem si policie s teroristou povídá?

Hodiny dialogu měly jediný cíl: přesvědčit obklíčeného, že stojí za to přežít, že může vyjít bez rizika, že bude zastřelen. K tomu vyjednavač používá různé psychologické finty.

K čemu tolik nočních detonací?

Policie kalkulovala i s vyčerpáním pachatele, vypnula mu elektřinu i vodu. Noční výbuchy měly Merahovi zabránit v odpočinku (spánku).

Kdo byl šílený střelec?

Merah byl policii dobře známým recidivistou. Vraždy spáchal chladnokrevně a jediné, čeho litoval, bylo, že nezabil víc lidí. V roce 2008 se mu podařilo utéct z afghánského vězení, kde seděl kvůli teroristickému útoku v Kandaháru.

Před dvěma lety pak unesl mladíka, kterého držel jako rukojmí. S mečem v ruce vnikl do nemovitosti a řval »Al-Káida! Al-Káida!«. Jeho okolí jej ale znalo jako charismatického, slušného člověka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.