Tajemný střelec z motocyklu terorizuje okolí Toulouse: Stále netuší, kdo vraždí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemný střelec z motocyklu terorizuje okolí Toulouse: Stále netuší, kdo vraždí!

První podezřelí měli alibi.
První podezřelí měli alibi. (EPA, Profimedia.cz, ara)

Už sedm lidí zabil tajemný střelec na motocyklu na jihu Francie a policie podle francouzského tisku zatím netuší, kdo by to mohl být! Výslech tří mužů, kteří byli v roce 2008 vyhozeni z armády kvůli sympatiím s neonacisty, k pachateli nevedl. Vyšetřování tak prakticky začíná úplně od začátku.

Stejná zbraň a stejný skútr Yamaha T-MAX podle policie prokazují spojitost všech vražd. Nejprve pachatel zastřelil v pátek v Montaubanu tři vojáky, v pondělí ráno pak v Toulouse zaútočil před místní židovskou školou.

V dešti kulek zahynul učitel Yonatan Sandler (†30), jeho synové Gavriel (†3,5) a Aryeh (†6). Ranou do hlavy pak střelec zabil i sedmiletou Myriam Monsonego, dceru ředitele školy.

Policie sice říká, že útočníka nezná, ale kamery před školou pachatele zachytily a současně ukázaly, že si střelec celou akci nahrával miniaturní kamerkou zavěšenou na krku.

Prezident Nicolas Sarkozy (57) označil útok za národní tragédii. Dodal, že motivem je antisemitismus a rasismus, jelikož dva ze zabitých vojáků byli muslimové a třetí pocházel z Karibiku.

V zemi byl vyhlášen šarlatový, tedy nejvyšší stupeň protiteroristického poplachu a do Toulouse dorazila elitní policejní jednotka. Ozbrojené hlídky vartují na všech veřejných prostranstvích. Všechny francouzské školy držely včera minutu ticha za oběti, těla čtyř mrtvých pak byla převezena k pohřbení do Izraele.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.