Bobošíkové hořela továrna! Teď bude asi propouštět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bobošíkové hořela továrna! Teď bude asi propouštět!

Zpráva o požáru ve sklárně včera zastihla Janu Bobošíkovou v letadle.
Zpráva o požáru ve sklárně včera zastihla Janu Bobošíkovou v letadle. (: ČTK, Foto pro Aha! – Vladimír Vlk)

HEŘMANOVA HUŤ – V soukromé sklárně v Heřmanově Huti na Plzeňsku, které šéfuje europoslankyně Jana Bobošíková se svým manželem, včera hořelo! V objektu nad ránem praskla sklářská pec a uniklo asi 30 tun žhavé skloviny. Osm hodin zde zasahovalo šest jednotek hasičů.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 800 tisíc korun. Při nehodě, kterou zřejmě zavinila technická závada, nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Hasiči se snažili sklovinu ochladit vodou a zacelit tak otvor vany, kterým žhavá hmota unikala. Práci jim ale komplikovaly vysoká teplota a to, že voda, kterou ochlazovali pec, měla při odtoku teplotu okolo 100 stupňů. Hasiči tak museli zasahovat na můstcích, aby nestáli přímo ve vařící vodě. ,,Pec praskla v několika místech a rozžhavené sklo teklo dolů do několika záchytných van,“ řekl Aha! Jiří Vítovec, velitel zásahu.

Havárie bude možná stát řadu zaměstnanců sklárny místo. ,,Pec byla před plánovanou rekonstrukcí, a my se musíme rozmyslet, zda se nám vůbec vyplatí místo havárie opravovat a výrobu spustit znovu. Zvažujeme, že se budeme v budoucnu věnovat spíše dekoraci skla,“ řekl Aha! Pavel Bobošík, předseda představenstva sklárny. To by ale znamenalo propustit zhruba 30 až 40 procent zaměstnanců sklárny!

V dozorčí radě sklárny je europoslankyně Jana Bobošíková. „Celý problém byl v tom, že dobíhá životnost vany, která je už čtyři roky stará. V příštím roce jsme ji chtěli vyměnit. Chtěla bych také poděkovat hasičům a záchranářům za výbornou práci. Jsem ráda, že se nikomu nic nestalo,“ řekla Aha! Jana Bobošíková, která se včera vracela z Bruselu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.