Pravda o legendárním volkswagenu: Hitler »brouka« ukradl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pravda o legendárním volkswagenu: Hitler »brouka« ukradl!

Josef Ganz s vozítkem »chroust«.
Josef Ganz s vozítkem »chroust«. (Profimedia.cz, ara)

Fašistický diktátor Adolf Hitler (†56) měl na rukou krev milionů lidí. Jen jednu pozitivní myšlenku mu ještě donedávna historikové nemohli upřít. Všichni měli za to, že plán na výrobu tzv. lidového vozítka značky Volkswagen Beetle čili »brouka « se zrodil v jeho chorobném mozku.

Plánek nacistický vůdce načrtl na schůzce s Ferdinandem Porschem v roce 1935. Byla to jedna z mála, ne-li vůbec jediná věc, kterou lidstvu prospěl. Historik Paul Schilperoord ale ve své knize i toto zpochybňuje. Tvrdí, že diktátor plánek sprostě ukradl židovskému inženýrovi Josefu Ganzovi (†69).

Ten prý sestrojil navlas stejné vozítko tři roky před Hitlerovým »nápadem «, neříkal mu ale »brouk», nýbrž »chroust«. Vůdce vůz mohl vidět na výstavě v roce 1933. Jen pár dní po Hitlerově schůzce s Porschem musel Ganz zavřít svůj krám a začal mít problémy s gestapem. Utekl nejprve do Švýcarska a pak do Austrálie, kde v roce 1967 zemřel.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.