Otto Skorzeny (†67): Nacistický zločinec zabíjel pro Mosad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Otto Skorzeny (†67): Nacistický zločinec zabíjel pro Mosad!

Otto Skorzeny, zabíjel pro Mosad!
Otto Skorzeny, zabíjel pro Mosad! (Foto Profimedia.cz)

Nejnebezpečnější muž Evropy. Tak tajné služby mluvily o Ottu Skorzenym (†67). Jenže on nebyl jen nacistický zločinec, velitel speciálních jednotek SS či osvoboditel Mussoliniho... Dle nejnovějšího odhalení byl i nájemným zabijákem, který vraždil pro Mosad!

S touto šokující zprávou přišel izraelský list Ha‘arec, který uvedl, že Skorzenyho do svých řad tajně rekrutovala izraelská tajná služba po skončení druhé světové války! I když ho zajali Američané, jemu se prý v roce 1948 podařilo pláchnout v uniformě amerického vojáka, chvíli se skrýval ve Španělsku, chvíli farmařil v Irsku... Agenti Mosadu ho ale nakonec vypátrali. Jenže o pomstu jim vůbec nešlo, se Skorzenym měli vlastní plány – bude pro ně vraždit!

Poslali ho na vědce

Jedním z jeho cílů se tak v roce 1962 stal i německý raketový vědec Heinz Krug (†49), který po válce beze stop zmizel a začal se podílet na vývoji raket V1 a V2 pro Egypťany. Mosad ho chtěl zlikvidovat, aby mj. zastrašil další německé experty, kteří by s Egyptem chtěli spolupracovat... Krug to věděl, vždyť večerní výhružné telefony měl skoro na denním pořádku. Jenže si s ironií osudu najal na hlídání právě zabijáka Skorzenyho, který už v té době pracoval pro Mosad.

„Společně si vyjeli v Krugově bílém mercedesu na sever od Mnichova. Skorzeny řekl, že už najal bodyguardy, kteří jedou v autě za nimi a ohlídají je na tajné schůzce v lese,“ napsal Haarec. Jenže tam Skorzeny Kruga zastřelil a izraelští agenti pak jeho ostatky polili kyselinou a hodili do předem připraveného hrobu. Ostatky navíc zasypali vápnem, aby pátrací psi nic nevyčmuchali.

Tančili s ďáblem

A jak se z někoho, kdo za války schvaluje vraždění Židů, najednou stane spolupracovník židovského státu? „Izraelci byli ochotni tančit s příslovečným ďáblem, pokud se to zdálo nezbytné,“ okomentovali to autoři článku, izraelští novináři Dan Raviv a Yossi Melman. Navíc Skorzeny se vraždění neštítil, dokonce za něj ani nechtěl dostávat zaplaceno, měl však jediné přání – ve Středisku Simona Wiesenthala ho vyškrtnou ze seznamu válečných zločinců! Když to tam ale odmítli udělat, poradil si Mosad jinak. Dokument o vyškrtnutí padělal a Skorzenymu ho vítězně předal...

Pro Mussoliniho přiletěl kluzákem

Zlom v kariéře Skorzenyho přišel v roce 1943, kdy si ho Hitler vybral, aby spolu s dalšími muži zachránil jeho přítele, italského diktátora Benita Mussoliniho ze zajetí. Operace to byla riskantní, Skorzeny na ni ale kývl. Z předchozích odposlechů už věděli, že Mussoliniho zřejmě vězní v hotelu na vrcholu Gran Sasso. Skupina se proto vydala na místo s kluzáky, ten Skorzenyho zastavil asi 20 metrů od hotelového vchodu. Za necelé čtyři minuty do přistání byl Mussolini zachráněn. Skorzeny pak donutil pilota dvoumístného letadla, aby ho i s Ducem navzdory velkému přetížení stroje odvezl do Hitlerova hlavního stanu.

Maďarskému prezidentovi unesl syna

Do historie se Skorzeny zapsal i v říjnu 1944, kdy v Budapešti zorganizoval převrat, neboli Operaci Panzerfaust, jejímž cílem bylo udržení Maďarského království na straně Německa. Proto v den, který maďarský regent Miklós Horthy (†88) předem vyhlásil jako konec války, mu Skorzeny unesl syna. Horthymu tak nezbývalo, než vzít své vyhlášení zpět a následně abdikovat, aby se tak k moci mohl dostat maďarský fašista Ferenc Szálasi a Maďarsko se dál hlásilo ke třetí říši.

K jizvě přišel v souboji

Za tzv. buršáky (německý studentský Buršácký spolek) se věnoval mensuře. Jednalo se o souboj s dlouhými šavlemi, při němž šlo o utržení co nejvíce sečných ran. Účastníci souboje nesměli uhýbat či se jakkoliv krýt (krom vlastní zbraně). Cílem bylo zasáhnout oponenta na hlavě nebo na levé straně tváře. Tak byl zraněn i Skorzeny. Jizva na tváři mu už zůstala. Pro buršáky představovala celoživotně zjizvená tvář znamení cti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.