Silvestrovské oslavy v Česku: Svatý Václav v plamenech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Silvestrovské oslavy v Česku: Svatý Václav v plamenech!

Odpalovači rachejtlí neušetřili ani sochu svatého Václava v Praze, která se chvílemi doslova koupala v plamenech a jiskrách!
Odpalovači rachejtlí neušetřili ani sochu svatého Václava v Praze, která se chvílemi doslova koupala v plamenech a jiskrách! (Aha! – Dan Černovský a Karel Kopáč, foto pro Aha! – Martin Průša, foto ČTK – Vít Šimánek)

To byla noc! Češi přivítali Nový rok opravdu bujaře! Petardy a rachejtle bouchaly snad všude, v plamenech a jiskrách tonula dokonce i socha svatého Václava, patrona české země, na Václavském náměstí v Praze.

Však také měli plné ruce práce nejen záchranáři, ale zejména hasiči. Ti totiž o poslední noci v roce zaznamenali nejvíce požárů za posledních pět let!

Hasiči vyjížděli k rekordním 152 případům. Největší požár hasili v Aši na Chebsku, kde hořel obchod Penny Market a oheň způsobil škodu deset milionů korun. S nepříjemnými pocity budou na Silvestra vzpomínat také lidé z Tábora a milovníci turistiky.

Zřejmě od petard vzplála slavná rozhledna Hýlačka na Větrovech u Tábora z roku 1920. Zbytek ohořelé 18 metrů vysoké dřevěné konstrukce museli hasiči strhnout, aby se na někoho nezřítila.

Záchranáři zase ošetřili desítky úrazů od zábavní pyrotechniky. Nejvážnější byla zranění obličeje, očí, hlavy či hrudníku.

„Pětiletého chlapce v Říčkách u Rosic zranila petarda v obličeji, osmiletému školákovi a osmnáctiletému studentovi v Brně poškodil výbuch pyrotechniky oči a v Dambořicích na Hodonínsku vybuchla muži (23) třaskavina přímo v rukách,“ vypočítala například včera mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová. Při odpalování petard ale naštěstí tentokrát nikdo nezemřel.

A teď ten svinčík uklidíme!

Ulicemi se ještě motali poslední opilci, když do spících ulic v centru Prahy vyjely první úklidové čety. Od nedělní páté ráno už uklízeli Václavské náměstí, které už tradičně bylo centrem oslav. Podle odhadu Pražských služeb trvalo smejčení po silvestrovských oslavách devět hodin. Zapojilo se do něj sto lidí a 32 čisticích strojů.

Černá kronika Silvestra 2011

■ Úraz na bobech - V Měděnci na Chomutovsku najel krátce po včerejší půlnoci na sjezdovce lyžařského střediska Alšovka muž na bobech do konstrukce lyžařského vleku. S vážným zraněním hlavy musel do nemocnice vrtulníkem.

■ Důchodce se zastřelil - Oslava příchodu nového roku skončila tragicky ve Strašicích na Rokycansku, kde se zastřelil muž (†64). Co bylo motivem sebevraždy, se zatím neví.

■ Udusil se zvratkyV Sedláčkově ulici v Plzni byl pod schody jednoho z barů nalezen mrtvý muž, který se udusil zvratky.

■ Mladíka srazil vlak - Zřejmě nešťastná náhoda může za novoroční ranní smrt mladíka (†22) v Havířově. Patrně se procházel podél kolejí a nevšiml si jedoucího osobního vlaku mířícího z Havířova do Českého Těšína.

■ Zřítil se na stadion - Vážná zranění utrpěl v sobotu kolem poledne parašutista, který seskakoval nad pražským Strahovem. Padák se mu sice otevřel, místo na plochu stadionu však dopadl do ochozů mezi sedačky, zlámal si pár kostí a vážně poranil hlavu.

■ Taxi číslo 158 - Nezletilý opilec si spletl služební vůz pražských strážníků s taxíkem. „Nastoupil na zadní sedadlo a řekl: Záběhlice!“ popsala mluvčí městské policie Přikrylová. Protože nechtěl vystoupit a pral se, byl předán státní policii.

■ Popralo se 20 lidí - V hlavním městě se opilci hojně pouštěli to bitek. V jedné hospodě se najednou popralo až 20 lidí! Policisté z poříčního útvaru zase zachránili německého turistu, který se šel vyčůrat a spadl do Vltavy.

■ Otrava plynem - Vpodvečer na Silvestra vyjížděli záchranáři do pražských Nuslí, kde se oxidem uhelnatým přiotrávily dvě malé děti (4, 6) s matkou (36). Otravu jim způsobil plynový ohřívač vody. Už jsou v pořádku.

■ Smrt na čtyřkolce - Ve Cvikově na Českolipsku zemřela v sobotu odpoledne po střetu s protijedoucím osobním autem řidička čtyřkolky. Nehoda se stala na hlavní silnici vedoucí městem u benzinové čerpací stanice. Ženě už bohužel nebylo pomoci.

■ Žena uhořela - O život přišla na Silvestra dopoledne i důchodkyně, kterou zabil požár v bytě panelového domu v Praze 6. Další muž se nadýchal zplodin.

Dobrá tečka na konec

■ Šťastný návratČeši, kteří byli od poloviny října drženi v Zambii a hrozilo jim až 25 let za údajnou špionáž a focení zakázaných objektů, jsou volní! Do Česka údajně přijeli v utajení před několika dny a s rodinou už strávili Silvestra.



Autor:  lt,hof

Přečtěte si
vilaamalka
3. 1. 2012 • 12:34

Zapálili ho schválně a místo sv. Václava přijde socha Václava Havla v nadživotní velikosti.

elis3
2. 1. 2012 • 22:08

Tak, tak, nic moc, nás asi fakt nečeká

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.