Sváteční recepty: Pochutnejte si netradičně!

Na štědrovečerní tabuli se v českých rodinách bude servírovat kapr či řízky s bramborovým salátem na mnoho způsobů. Co ale přichystat pro sváteční hosty, kteří vás navštíví na boží hod? Překvapte je netradičními dobrotami!
Vodňanská kachna na pomerančích
Ingredience:
Mladá kachna z Vodňan
Cibule 1ks
Med 500g
Slanina 200g
Pomeranče 4ks
Smetana 33% 1/2l
Máslo ½
Bílé víno Chardonnay 400ml
Koření: skořice, jalovec, sladká červená
paprika
Postup:
Vodňanskou kachnu řádně očistíme, stehna a prsa prošpikujeme anglickou slaninou.
Do plátku slaniny vložíme polovinu očištěné cibule a vložíme do kachny. Prosolíme i uvnitř, zasypeme červenou paprikou a vložíme do pekáčku. Druhou polovinu cibule vložíme do pekáčku volně. Rozkrojíme všechny pomeranče a 4 půlky použijeme na šťávu. Vymačkanou šťávou z pomeranče pokapeme celou kachnu a to i uvnitř.
Zbývajícími pomeranči kachnu obložíme. Celou pečeni přelijeme medem, ten pak doléváme i během pečení. Přidáme 4 bobulky jalovce. Nakrájíme plátky másla, kachnu jimi poklademe a dáme do vyhřáté trouby. Doporučujeme podlít 2dcl bílého vína a vodou. Pečeme při 190°C cca 1,5 až 2h do zlatova a ke konci pečení zvýšíme teplotu na 220°C. Při pečení kachnu často obracíme.
Po upečení kachnu vyjmeme ze základu. Zbylou šťávu restujeme na ohni, až se uvolní tuk, vyjmeme pomeranče a zastříkneme zbytkem vína. Opět restujeme a poté zasypeme moukou. Restujeme do zpěnění, jakmile začne mouka zlátnout, zalijeme vodou a necháme provařit. Dochutíme solí a scedíme. Scezenou omáčku stále vaříme pomalým varem, omáčka má oranžovou pomerančovou barvu. Do provařené omáčky vlijeme smetanu a zjemníme. Dochutíme solí.
Kachnu ozdobíme rozkrojeným pomerančem a servírujeme spolu s omáčkou.
Podáváme s opékanými nebo smaženými plátky brambor.
Vhodným nápojem je Grand Marrnier nebo bílé polosuché víno.
Burgundská šunka v porto melounu
Ingredience:
Burgundská šunka Maso Planá 1/2kg
Žlutý meloun
Fíky 4ks
Bílé víno polosuché Chardonnay
Del Porto bílé likérové víno
Hnědý cukr
Koření: skořice mletá, bílý pepř
Zdobení: skořice celá, fisalis, granátové jablko, máta
Postup:
Burgundskou šunku Maso Planá nakrájíme na tenké plátky. Vyskládáme na plochou misku a posypeme špetkou pepře. Zalijeme portem a necháme 10h odležet.
Žlutý meloun očistíme a vyjmeme pecky, rozkrojíme na 6-8 dílků, dle velikosti. Vložíme do misky, zasypeme mletou skořicí a pokropíme bílým vínem Chardonnay. Meloun zasypeme hnědým cukrem a na rozpáleném grilu necháme zkaramelizovat ze všech stran.
Meloun aranžujeme do růžice nebo do řady na talíř a podlijeme portským vínem, mezi díly melounu naskládáme odleželou šunku a ozdobíme zrníčky granátového jablka, kousky celé skořice, snítkou máty, bobulí fisalis a rozkrojeným fíkem.
Podáváme s Rosickým máslovým toustovým chlebem značky Penam opečeným s máslem a se sklenkou dobrého vychlazeného Porta.
Vhodné i jako předkrm.
Marinovaný steak z Plané
Ingredience:
Steak ze svíčkové v balení Darfresh Maso Planá
Červené víno
Olivový olej
Anglická slanina 300g
Sýr niva 100g
Zakysaná smetana
Lžíce majonézy
Cibule
Česnek
Koření: bobkový list, větvička tymiánu, celý pepř, černý pepř mletý, sůl
Postup:
Maso vyndáme z obalu, jemně pěstí naklepeme, očistíme a prošpikujeme slaninou.
Slaninu položíme pod maso. Osolíme, opepříme, přidáme česnek, tymián, bobkový list a celý pepř a vložíme do keramické nádoby a zalijeme červeným vínem a přelijeme olivovým olejem. Necháme marinovat alespoň 2hod., nejlépe však přes noc.
Rozpálíme gril a steak opékáme ze všech stran 8 minut. Steak by měl být uvnitř růžový a křehký.
Nakonec opečeme slaninu na grilu a obalíme jí steak po stranách. Podáváme se salátem a s chlebem Gurmán nebo Labužníkem.
Dressing z nivy:
Sýr niva 100g
Zakysaná smetana
Lžíce majonézy
Worcester sauce, Tabasco
Koření: sůl, bílý pepř, čerstvý tymián Nivu rozmixujeme, přidáme tymián, worcester, tabasco, sůl a pepř a smícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Vymícháme v ruce, dokud se ingredience nespojí.
Sváteční vepřové řízky z Plané
Ingredience:
Vepřové řízky Maso Planá - libové
(cca 1 cm silné)
Kukuřičná polenta
Hladká mouka (2 lžíce)
2 vejce
Cornflakes nebo cornflakes strouhanka
Pomeranč
Jarní cibulka s natí
Červená cibule
Brambory
Postup:
Řízky naklepeme, osolíme z obou stran a pokapeme pomerančovou šťávou. Smícháme kukuřičnou polentu, hladkou mouku a vejce a vytvoříme těstíčko. V připraveném těstíčku řízky namáčíme a následně obalujeme v rozdrcených conrnflakes nebo hrubé cornflakeové strouhance. Smažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci při 180° do zlatova (cca 7 minut).
Brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme. Červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulku na tenká kolečka. Sícháme s uvařenými bramborami, na talíři pak ozdobíme pažitkou.
Zlatou kuřecí roládu můžete podávat teplou i studenou
Ingredience:
Zlaté kuře (celé)
Kostelecké párky
Pražská šunka - plátky
Anglická slanina - plátky
Sýr Madeland - plátky
Baby rajčata
Mladý zelený hrášek
Kapie zelená
Máslo
Čerstvá bazalka
Mouka 100g
Penam Párty chléb
nebo Slunečnicový chléb
Koření:
bílý pepř, červená paprika, kmín, sůl
Postup:
Zlaté kuře očistíme a vykostíme, dáváme při tom pozor na potrhání kůže. Vytvoříme plát a rozřízneme stehna a prsní sval. Osolíme a malinko opepříme. Jemně rozklepeme – nejlépe přes igelit paličkou. Na rozklepané maso vrstvíme po celé délce plátky sýra, šunku, Kostelecké oárky, kapii krájenou na dlouhá vlákna, hrášek a baby rajčátka. Maso zahneme na koncích dovnitř a zarolujeme do válce.
Roládu podvlíkneme a provázkem uvazujeme pevně kolem celé délky. Do pekáčku rozložíme po dně slaninu nakrájenou na plátky, zastříkneme bílým vínem a zbytek rajčat poklademe na slaninu. Roládu položíme na připravený základ, přidáme čerstvou bazalku, máslo a pečeme za stálého obracení asi po 5min. při 180°C cca 20min. Poté zapneme gril a roládu grilujeme ze všech stran.
Roládu vyjmeme a zbytek šťávy vyrestujeme na tuk. Až se tuk oddělí od směsi, zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme bílým vínem. Zbytek zalijeme studenou vodou a vaříme až do zhoustnutí. Šťávu scedíme a dochutíme solí a pepřem. Roládu můžeme podávat teplou nebo ji necháme v lednici vychladnout a rozkrájenou na plátky ji podáváme jako sendvič na Party nebo Slunečnicovém chlebu značky Penam.
Mladá kachna z Vodňan
Cibule 1ks
Med 500g
Slanina 200g
Pomeranče 4ks
Smetana 33% 1/2l
Máslo ½
Bílé víno Chardonnay 400ml
Koření: skořice, jalovec, sladká červená
paprika