Matýsek (4) má »nemoc slaných dětí«: Netráví jídlo, dusí se... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Matýsek (4) má »nemoc slaných dětí«: Netráví jídlo, dusí se...

Matýsek trpí vážnou vrozenou nemocí.
Matýsek trpí vážnou vrozenou nemocí. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Matýsek Hochman (4) z Prahy trpí vrozeným nevyléčitelným onemocněním – cystickou fibrózou, které se také říká nemoc slaných dětí. Nemocní totiž mají až pětkrát slanější pot než ostatní lidé! A choroba je neskutečně krutá – jen polovina pacientů se dnes dožívá věku lehce přes třicet let…

Lékaři odhalili Matýskovo onemocnění po půlroce života. Choroba vážně postihuje dýchací systém. Vytváří se v něm hustý hlen, který jej postupně ucpává. V hlenu se množí bakterie, které způsobují trvalý zánět. „I obyčejná rýma je tak velký problém. Matýsek musí často brát antibiotika,“ popsala chlapcova maminka. Klučina také třikrát denně používá inhalátor, který mu pomáhá hleny rozpouštět.

Problém je i s trávením. Slinivka břišní nemůže uvolňovat enzymy nutné k trávení potravy. „Zpočátku jsme se báli, že nám zemře. Neprospíval, nerostl a tělo nedokázalo potravu rozložit. Teď před každým jídlem musí užívat trávicí enzymy formou tablet. Musí také jíst velmi tučnou stravu plnou omáček a knedlíků, aby přibíral,“ dodala paní Hochmanová.

Onemocní 30 dětí ročně

Ročně se v Česku narodí zhruba 30 dětí s touto nemocí. Pacienty se u nás jako jediný zabývá Klub nemocných cystickou fibrózou. Péče o nemocné je náročná i finančně. Jeden inhalátor vyjde na 25 000 korun a pojišťovny ho neproplácejí.

Pomoci můžete jednoduše. Odešlete dárcovskou SMS ve tvaru DMSmezeraSLANEDETI na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Klub nemocných CF obdrží 27 Kč.

Přečtěte si
turbulence
8. 11. 2011 • 16:12

NEvím ale zdáse mi to hrozně divní ale proč maj dávat obyčejní lidi prachy na cizí dítě ač je tak hle nemocný, ted by se měla projevit VZP atd,to už jsme na tom takhle špatně že ani pojištovna nechce platit za nemocný děti....trapný!!!! Proč teda dělaj všelijaký /asociace pro nevydoémý,tělesně postižení atd stejně ty prachy dávaj obyčejní lidi a to je asi kámen úrazu všichni se na toto spolíhaj.....Já prachy mám ale nedám mě taky nikdy nikdo nepomohl a to jsem byl opravdu hodně na dně tak proč takovýhle grimas nechápu.Možná se to někomu bude zdát dost tvrdý ale život člověka naučí a to dost tvrdě....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.