Máma čtyř dětí Martina: Skončila s dcerami na ulici! Ze zoufalství chtěla prodat ledvinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Máma čtyř dětí Martina: Skončila s dcerami na ulici! Ze zoufalství chtěla prodat ledvinu!

Paní Martina v Klokánkus nejmenšími dcerkamiVanesskou a Sarah.
Paní Martina v Klokánkus nejmenšími dcerkamiVanesskou a Sarah. (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Zoufalství a beznaděj! Takové pocity už několik týdnů prožívá Martina Nkemetahová (40) z Prahy. Máma čtyř dětí nemá peníze na zaplacení podnájmu, a proto své dcerky svěřila do zařízení pro ohrožené děti – Klokánku. Sama přespává, kde se dá. Nešťastná žena byla po vystěhování z bytu tak zoufalá, že dokonce chtěla prodat vlastní ledvinu!

Sama vychovává čtyři dcery – Jessicu (17), Nancy (15), Vanessu (3) a Sarah (1). Od otce dětí navíc nedostává ani alimenty. Drastické pro ni ale bylo hlavně to, když v únoru přišla kvůli vládním škrtům i o příplatek, který pomáhá domácnostem s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním potřeb jejich dětí. Měsíčně tak musí spolu se svými dětmi vyjít jen s 6200 Kč.

„Bydlela jsem v podnájmu s kamarádkou, přispívala mi na nájem. Pak se ale odstěhovala a já to sama neutáhla. Musela jsem se i s dětmi vystěhovat. Naštěstí jsem je mohla svěřit do Klokánku. Já přespávám po známých,“ popsala Martina. Odloučení od dětí ji velmi bolí.

„Nejstarší bydlí u přítele a zbylé tři denně navštěvuji. Malé třeba po obědě uspávám. Když odcházím, brečí ony i já. Chtěla bych, abychom byly zase pohromadě,“ přeje si Martina a přiznává, že po vystěhování uvažovala i o zcela šíleném kroku! „Chtěla jsem prodat ledvinu. Prý to nejde...“

Co bude dál, to stále neví. „Mám požádáno o azylové bydlení, které bych mohla dostat za měsíc. Jsem také zapsaná na úřadu práce. Chtěla bych zase bydlet s dětmi a mít aspoň drobnou práci z domu, nebo třeba úklid, abych u toho zvládala péči o holky,“ touží žena, která se vyučila jako dámská krejčová a prosí o jakoukoli pomoc.

Šéfka Klokánku Marie Vodičková: »Je to skoro na sebevraždu«!

Nad situací paní Martiny se zamyslela i ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. „Takových rodin, které kvůli reformám přišly o sociální příplatek, jsou podle mě tisíce. A bojím se, že jich bude přibývat,“ zlobí se Vodičková, která přiznává, že z těchto důvodů se v Klokánku ocitá čím dál více dětí.

„A my je často musíme odmítat, protože máme plno. Ministerstvo chce navíc Klokánky zrušit. Což je podle mne naprosto chybný krok,“ říká a dodává: „Ať se ministr práce a sociálních věcí vyjádří, jestli by si za 6500 korun měsíčně dokázal opatřit bydlení a zajistit výživu svých dětí. Když má paní malé dítě, tak kde má sehnat práci. Práce není. To je situace pomalu na sebevraždu,“ uzavřela Vodičková.



Přečtěte si
kkrampota
23. 11. 2011 • 13:17

Je mi líto těch dětiček,ty fakt za nic nemůžou,ale tohle je už zralá žena a měla si pořádně rozmyslet,zda na svět přivést další děti-ekonomickou situaci určitě měla neutěšenou i před tím, když neměla našetřeno nic na horší časy.....

zadnice
23. 10. 2011 • 14:37

Ti by samozřejmě ze 6.500,- Kč nevyžili ani sami bez rodiny, ale to je evidentně nezajímá. Oni se mají přeci dobře!!! A ostatní, kteří žijí z pár korun, nebo jsou zcela bez prostředků ať si podle nich trhnou nohou a neotravují. Oni to přeci s občany myslí dobře.

avina
23. 10. 2011 • 10:12

Havel/Skořepová,,,/věděli,proč nepřivedou děti do minulého režimu.Dnes-mají peníze,ale nemají věk na děti.Mají spoň pocit křivdy-nad tím,že dnes mít děti....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.