Korupce! Už v tom jede i Paroubek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Korupce! Už v tom jede i Paroubek?

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek (Aha! - Martin Přibyl)

PRAHA – To je síla! Do korupčního skandálu se zneužíváním fondů Evropské unie je údajně zapleten také expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek! Vyplývá to z policejního výslechu Věry Jourové, která pracovala na ministerstvu pro místní rozvoj v době, kdy zde byl Paroubek ministrem.

Vyšetřují i exministra Martínka ČSSD: Je to předvolební svinstvo Jourová začala zpívat? Kdo bude další?

Protokol s výslechem Jourové se včera dostal na veřejnost. A to není všechno! Vyšetřován má být také Paroubkův nástupce v úřadu, exministr Radko Martínek! A jak se vlastně korupční skandál vyvíjel?

10. října – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatkli tři lidi podezřelé z vydírání a podvodu při čerpání peněz z evropských fondů a státního rozpočtu. Byli to bývalý šéf kabinetů premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel, úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka a starosta obce Budišov Ladislav Péťa (ČSSD), který byl podle TV Nova hlavou gangu. Podle tisku nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově na Třebíčsku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Na případ původně upozornil architekt Marek Řičář, který připravoval dokumentaci k projektu. V souvislosti s případem policisté údajně vyšetřují i podezření, že se chystala vražda šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho.

Jak se kauza vyvíjela

11. října – Řehulku, Péťu a Doležela policie obvinila z několika trestných činů a 13. října je vzal soud do vazby. ČSSD v čele s předsedou Jiřím Paroubkem se od obviněných distancovala a veřejnosti se omluvila. Paroubek řekl, že aféra je selháním jednotlivců. Starostu Budišova vyloučila tamní organizace ČSSD ze strany.
13. října – Policie v souvislosti s případem obvinila z přijímání úplatku bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou. Soud ji vzal 15. října do vazby. Paroubek se od jednání své bývalé podřízené distancoval, podle jeho slov Jourová brala ČSSD jako „výtah“ ke své kariéře.
14. října – Česká televize uvedla, že dotace z EU měly být zneužity nejen v Budišově, ale i při opravě zámku v Třebíči. Podle místostarosty Třebíče Radka Číhala ale projekt na třebíčský zámek nadhodnocen nebyl.
19. října – Server iDnes informoval o tom, že podle Jourové je do podvodů zapleten i expremiér a šéf ČSSD Paroubek. Obviněná úřednice řekla údajně při výslechu policii, že na ni Paroubek naléhal prostřednictvím asistenta Martina Vlasty na zvýhodnění budišovského projektu. Paroubek obvinění odmítá.

Kdo je v úplatcích namočený:

Ladislav Péťa
Starosta Budišova na Třebíčsku. Hlava korupčního klanu. Vyloučen z ČSSD.

Věra Jourová
Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj. Z ČSSD sama odešla.

Zdeněk Doležel
Exšéf kabinetu premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Vyloučen z ČSSD.

20.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.