Nabouráte na letních gumách? Pojišťovna vás oškube! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nabouráte na letních gumách? Pojišťovna vás oškube!

Dopravní nehoda kvůli letním gumám se vám může šeredně nevyplatit.
Dopravní nehoda kvůli letním gumám se vám může šeredně nevyplatit. (ČTK – Václav Šálek, Profimedia.cz)

Pokud po 1. listopadu budete mít auto letně obuté a vybouráte se, hrozí, že si na vás kromě policie došlápne i vaše pojišťovna.

Mít zimní gumy je totiž zákonná povinnost a tedy i možnost pro pojišťovnu hradit za vás v případě nehody méně.

„Prokáželi se, že škoda vznikla kvůli nesprávným pneumatikám, může být viník postižen krácením pojistného plnění v havarijním pojištění v řádu několika desítek procent,“ varuje Eva Svobodová z Uniqy. Podobně k tomu budou přistupovat i další pojišťovny.

Tipy na správné přezouvání

➤ Je nutné vždy měnit všechny čtyři pneumatiky.

➤ Minimální hloubka vzorku by měla být čtyři milimetry, menší vzorek zhoršuje vlastnosti. Auto je pak zejména na vodě a na sněhu hůře ovladatelné.

➤ Maximální stáří pneumatiky by mělo být čtyři roky, a to i pokud si myslíme, že pneumatika vypadá dobře a vzorek je dostatečný.

➤ Jestliže máte na každou sezonu zvlášť sadu disků, přehazujte vždy jen kompletní kola. A minimálně jednou za dva roky si v pneuservisu nechte kola převážit.

➤ Levné disky z vrakovišť se nedoporučují kvůli možnému skrytému poškození.

➤ Nekupujte si nejlevnější zimní pneumatiky z Číny. Bezpečnosti tím rozhodně nepřispějete. Čínské značky dlouhodobě propadají v testech měřících vlastnosti při běžných i extrémních podmínkách.

➤ Univerzální celoroční pneumatiky mají sice v poslední době stále lepší vlastnosti, ale pro zimu se nedoporučují a ani v létě není jejich použití ideální.

➤ Přezout na zimní vzorek je třeba i rezervní kolo.

6 klíčových otázek a odpovědí

U jakých případů pojišťovna nevyplatí celou částku, která by pokryla škody?

U nehod v zimě mezi 1. listopadem a 31. březnem, kde prokazatelně sehrály negativní roli letní nebo pod zákonnou míru sjeté zimní pneumatiky.

Pokud je příčina nehody jiná, ale zároveň mám letní gumy, hrozí mi něco?

Pokud na vás spadne větev ze stromu u silnice, pojišťovna se vašimi pneumatikami nezabývá. „Vždy se řeší příčina nehody. Pokud řidič špatně zareaguje či projede na červenou, v takovém případě je příčinná souvislost jiná, přezutí nehraje roli,“ řekl Aha! Václav Bálek z Allianz. To pak zajímá spíše policii, která vám za nesprávné pneu může napařit pokutu.

Co když si nabourám na letních gumách své auto a mám uzavřené havarijní pojištění?

Prokáželi se, že škoda vznikla kvůli nesprávným pneumatikám, může být viník postižen krácením pojistného plnění v havarijním pojištění v řádu několika desítek procent. Velkou část opravy si tak budete muset zaplatit sami.

A když někoho nabourám, bude po mně chtít pojišťovna náhradu škody na autě nabouraného?

Ano. U škody z povinného ručení dostane poškozený samozřejmě plnou částku pojistného plnění a pojišťovna po vás může eventuálně vymáhat část této částky jako po viníkovi nehody.

Jak na to pojišťovna přijde?

Pokud u nehody asistovala policie, bývá v protokolu uvedeno, že bezprostřední příčinou nehody byly v zimě pneumatiky letní (nebo sjeté zimní). Informaci o stavu mohou uvést účastníci nehody i do formuláře Evropského záznamu o dopravní nehodě, který by řidiči měli mít stále u sebe, pokud nechtějí ke každé »prkotině« volat policii.

Mají na to vůbec pojišťovny právo?

„Pakliže řidič poruší povinnost stanovenou za účelem zabránění vzniku škod – v tomto případě, že v zimě pojede na letní pneumatice – a je to jednou z příčin nehody, pak má pojišťovna právo mu plnění krátit,“ řekl Aha! právník Michal Dlabola.

Špatná zpráva: Pneumatiky dražší

Cena zimních pneumatik letos poroste, očekává se zdražení kolem deseti procent. Důvodem zdražování je dlouhodobý nárůst cen energií a surovin, což navyšuje náklady na výrobu pneumatik.

Výrobci pneumatik připravují pro letošní zimní sezonu změnu ceníků a zdražení zboží. Čeští zákazníci si tak proto připlatí u všech typů zimních pneumatik, a to bez rozdílu značky či rozměrů pneu.

Přečtěte si
ivannavratil386
12. 4. 2019 • 16:43

Jak může někdo v zimě jezdit na letních pneumatikách asi nikdy nepochopím. Na druhou stranu, ony ani ty zimní pneu nejsou vždy zárukou bezpečné jízdy. Zvlášť pokud jsou už starší a jejich vlastnosti nejsou nejlepší. Přesně z tohoto důvodu jsem si na tuto zimu koupil raději nové zimní pneu z https://www.pneuok.cz/ Na těch se mi jezdilo podstatně lépe než na těch starých.

Josef124
16. 12. 2018 • 06:17

Toto je taky velký hazard se životem. A nejen se svým, ale i s jinými. Nikdy nepochopím, jak může někdo jezdit v zimě na letních pneumatikách. I na těch zimních to občas špatně drží. Já jezdím už od října na zimních gumách a navíc každou chvíli kompresorem https://www.kompresory-vzduchotechnika.cz/p/5565/prenosny-kompresor-o15-1-1-24cm kontroluji, aby byly dost nafouklé.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.