Karel rakovinu přepral, ale... Zabila ho prasklá výduť na tepně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Karel rakovinu přepral, ale... Zabila ho prasklá výduť na tepně!

Pan Karel na jednom z posledních snímků.
Pan Karel na jednom z posledních snímků. (pro Aha! – Marek Hofman)

Pan Karel (†77) z jižních Čech přemohl před několika lety rakovinu močového měchýře. Pak následovala operace srdce, i tu přežil. Jenže beztak už není mezi námi: letos v lednu ho zabilo ještě zákeřnější onemocnění – prasklé aneurysma, tedy výduť na tepně!

Pan Karel v životě příliš štěstí neměl. V mládí ho zavalilo v dolech a asi i kvůli tomu se potýkal s řadou zdravotních problémů. Ty největší začaly od roku 1996, kdy mu bylo špatně při každém močení. Až po dvou letech se zjistilo, že má rakovinu.

„Nechal jsem se operovat, i když zákrok byl hodně riskantní. Trval osm hodin, ale povedl se, i když mám napořád močový vývod, naučil jsem se s ním žít, takových lidí jsou tisíce,“ řekl Aha! v listopadu 2009.

V té době byl už i po složité operaci srdeční chlopně a měl dvojitý bypass. Když už se zdálo, že pláchl hrobníkovi z lopaty i podruhé a sám začal doufat, že bude žít ještě pár let, přišel nečekaný zvrat.

„Manželovi prasklo den před Silvestrem aneurysma na břišní tepně. Jde o smrtelný stav, který přežije tak jedno procento lidí. Netušil, že jej v břiše má a že je tak velké. Sanita ho téměř okamžitě odvezla do nemocnice, kde následovala komplikovaná čtyřhodinová operace. Ta se povedla a sami lékaři to označili za zázrak! Jenže, pak přišly komplikace,“ vylíčila nám vdova po panu Karlovi. Její manžel ještě 13 dnů zápasil o přežití na ARO, nakonec ale zemřel.

„V den, kdy odešel, jsme u jeho lůžka byli až téměř do konce,“ vzpomíná na skoro rok starou záležitost manželka. Na poslední zapískání přístrojů, značící konec, ale se synem čekat nechtěli. „Byl už dva dny v kómatu. Zemřel půl hodiny po našem odchodu. Starali se tam o něj skvěle, přestože pak už věděli, že jinak to dopadnout nemůže,“ dodala se slzami v očích Karlova žena.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.