Eva Dvořáková: Přežila leukemii i rakovinu prsu! Z nemoci má pořád respekt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Eva Dvořáková: Přežila leukemii i rakovinu prsu! Z nemoci má pořád respekt!

Eva Dvořáková v dětství překonala leukemii, v pokročilejším věku rakovinu prsu.
Eva Dvořáková v dětství překonala leukemii, v pokročilejším věku rakovinu prsu. (pro Aha! – Marek Hofman)

Život se s Evou Dvořákovou (57) nemazlil, ale měla obrovské štěstí. Lékaři jí včas diagnostikovali rakovinu prsu. Když před dvěma lety Aha! přineslo její příběh, nevěděla, zda přežije. Jak ale sama říká, krutou nemoc porazila, ale nikdy nemůže říct, že má úplně vyhráno.

„Před rakovinou mám pořád respekt,“ svěřila se Aha! statečná žena, která svůj život zasvětila pomoci druhým.

Paní Eva vede ojedinělý azylový dům pro rodiny s dětmi v Husinci na Prachaticku, k tomu chystá stacionář pro opuštěné staré lidi. Každoročně také dvakrát pořádá velké akce pro opuštěné seniory v rodném Týně nad Vltavou. Práce a stres jí paradoxně pomohly krutou nemoc překonat.

„Byla to práce, rodina, pár dobrých přátel, které lze napočítat na prstech obou rukou, a taky víra v Boha. Možná se tomu bude někdo smát, ale to on se rozhodl mne nechat naživu. Kdyby nechtěl, abych tu byla, dopadlo by to jinak,“ řekla Aha! Eva Dvořáková.

Ta si nahmatala bulku na prsu v době, kdy už to bolelo. Měla to tak padesát na padesát, že přežije. Okamžitě šla na operaci. „Přečkala jsem taky 12 chemoterapií a 32 dávek ozařování,“ říká.

I po letech od operace nádoru stále pravidelně absolvuje kontroly a nedávno dokonce šla na jednu mimořádnou. „Zjistili mi z krve zvýšené markery. Hned jsem dostala strach a fakt jsem se bála. Narazila jsem ale na fantastickou paní doktorku, která mi moc pomohla a uklidnila mne, a po vyšetření mohu říct – jsem čistá.

Před rakovinou mám ale respekt, protože kdo jednou onemocní a dostane se z ní, nikdy nemůže říct, že má stoprocentně vyhráno,“ podotkla žena, která se o život doslova rvala.

Už jako malé dítě onemocněla leukemií. Z té se ale tehdy dostala prý snad také zázrakem. „Vážím si teď ještě víc každého hezkého dne, každé maličkosti, dělám si radost z drobností a každého milého setkání s fajn lidmi,“ dodává Dvořáková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.