Východ Česka má oproti západu nevýhodu: Setmí se o 28 minut dřív! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Východ Česka má oproti západu nevýhodu: Setmí se o 28 minut dřív!

Fotografie
Fotografie (internal)

Máte rozdělanou práci na zahrádce, v dílně a potřebujete ji dodělat za světla? Nebo chcete být z výletu doma do tmy?

Bydlíteli v západní části Česka, jste ve výhodě. Sluníčko u vás zapadá později. V Aši v Karlovarském kraji oproti Jablunkovu v Moravskoslezském dokonce o 28 minut! Na druhou stranu vás na východě země sluníčko dříve vytáhne z postele.

„Je to dáno velikostí Česka. Jde o dobu, za kterou sluníčko urazí tu délku země, aby mohlo vyjít a zapadnout,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Země je kulatá a i na tak »malém« území, jakým je Česko, je rozdíl pozorovatelný. Proto jsou údaje o východu a západu Slunce uváděné v předpovědi počasí jen orientační, obvykle se vztahují k hlavnímu městu Praze.

Pozor na mrznoucí mlhy!

Víkend nás čeká sice slunečný, ale taky pěkně studený. „Od severu k nám proniká studený vzduch. Po ránu čekáme teploty i v nížinách 1 až –3 °C, na horách až –5°C. Odpolední v sobotu 7 až 11 °C, v neděli 8 až 12 °C. Mohou se vyskytovat ranní mlhy a nízká oblačnost, nyní to vypadá, že se v neděli nízká oblačnost udrží po celý den, teploty by se pak pohybovaly jen kolem 6 až 7 °C,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová a přidává varování: „Mlhy budou po ránu mrznoucí. Řidiči by již měli mít zimní přezutí.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.