Vsetín slaví: Dům hrůzy se boří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vsetín slaví: Dům hrůzy se boří!

Demolice »pavlačáku« začala rozebíráním střechy a podlah. Práci poté dokončí bagry
Demolice »pavlačáku« začala rozebíráním střechy a podlah. Práci poté dokončí bagry (pro Aha! – Ivan Dostál)

VSETÍN – Vsetínskému »domu hrůzy« odzvonilo. Vybydlený pavlačový dům v centru města bude během příštích šesti týdnů totálně rozebrán. S demolicí se začalo včera. Na jeho místě vznikne park a parkoviště.

Pavlačový dům byl v posledních letech téměř výhradně obýván Romy, kteří jej totálně zdevastovali. Radnice se proto rozhodla dát dům strhnout. „Objevovaly se na něm statické trhliny, za hranicí životnosti byla také elektroinstalace a další rozvody. Rekonstrukce domu by si vyžádala mnohem více peněz než jeho demolice a následná výstavba,“ prohlásil starosta Jiří Čunek.

Konec »pavlačáku« jeho obyvatele rozesmutnil stejně jako fakt, že je radnice přestěhovala do domů na periferii, sestavených z plechových kontejnerů. „Žilo se nám tady dobře. Teď bydlíme v boudách jak pro psy, všude máme daleko,“ stěžovala si Romka středního věku na nucenou změnu adresy.

Lidé z okolí »pavlačáku« a také pracovníci a pacienti přilehlé polikliniky naopak stržení »domu hrůzy« oslavili. „Na tento okamžik jsem se těšil jako malý kluk a opravdu mi spadl kámen ze srdce,“ řekl s úlevou primář hematologicko-transfuzního oddělení Karel Srovnalík. Podobně se vyjadřovali i ostatní lékaři a pacienti polikliniky. Soužití s romskými obyvateli domu se podle nich mnohdy rovnalo peklu. Téměř každý den byli lidé u »pavlačáku« okrádáni nebo obtěžováni, své vozy nacházeli poničené, běžný byl křik a hluk až do nočních hodin. „Ještě před pár dny si dva malí kluci pinkali tenis o mé okno od ordinace, kde jsem vyšetřoval pacienty. Běžně se také stávalo, že malé holky házely balvany do plechových dveří,“ pokračoval Srovnalík.

Původně měl být »pavlačím«, postavený v letech 1939–41, odstřelen. „Ochranná opatření by byla ale příliš nákladná, takže nakonec bude dům rozebrán. To bude stát osm a půl milionu korun,“ řekl starosta Vsetína Jiří Čunek.

17.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.