Podvodný e-mail vyzývá: Můžete jet až 179 km/h! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podvodný e-mail vyzývá: Můžete jet až 179 km/h!

omezení rychlosti
omezení rychlosti  (Foto Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, ara)

Jako lavina se Českem šíří e-mailový dopis, jehož pisatelka tvrdí, že se jí podařilo odhalit skulinu v zákoně. Díky té je prý možné se po silnicích a dálnicích prohánět pirátskou rychlostí. Ale pozor, jde o podvod!

Dopis tvrdí, že lidé nemusejí platit pokuty za »přiměřeně« rychlou jízdu. „V zákoně č. 361/2000 o pozemních komunikacích je sice napsáno, že máme povinnost jezdit v obci 50 km/h, na okresce 90 km/h a na dálnici maximálně 130 km/h, jenže kluci zelení nás můžou pokutovat jen za přestupek.

A v přestupkovém zákoně č. 200/1990 je přestupek definován jako překročení rychlosti v obci o 30 km/h a mimo obec o 50 km/h,“ píše neznámá pisatelka.A dodává: „Když se fakt budete mírnit a v obci pojedete do 79 km/h a na dálnici do 179 km/h, tak jim nemusíte dávat nic a za ušetřené peníze si dojít na zmrzlinu.“ A připojuje i potvrzení od právničky a jakési znění zákona.

Jak se Aha! podařilo zjistit, vše je jinak. „Tuto »fintu« již nelze používat několik let,“ upozorňuje renomovaný pražský advokát Jan Černý. „Současná právní úprava a její výklad umožňují pokutovat řidiče při překročení rychlosti, tedy při porušení platného právního předpisu.

Doporučuji dodržovat stanovenou rychlost, jinak by se mohlo stát, že si někdo v důsledku placení pokut nezajde na zmrzlinu hezky dlouho,“ okomentoval doktor Černý.

Pokuty na silnici zaplatíme kartou

„Řidiči budou moci od 1. října platit pokuty za přestupky kartou. Policie vybaví všechny útvary dopravní policie platebními terminály od ČSOB, která vyhrála výběrové řízení,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

Dosud policie terminály jen na několika místech v ČR testovala. Za první pololetí roku vybrali policisté na pokutách přes 41 milionů Kč, kartou zaplatili řidiči přes čtyři miliony.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.