Část zločinců už zaplatila, ale... Hon na vrahy pokračuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Část zločinců už zaplatila, ale... Hon na vrahy pokračuje!

Teroristický útok na New York
Teroristický útok na New York (ČTK, AP, ara)

Velitelská struktura teroristické sítě Al-Káida během 10 let notně prořídla, ale na uvolněné místo se vždy najde nový kandidát. Nejcitelnějším úderem byla pochopitelně smrt nejvyššího šéfa teroristů Usámy bin Ládina, kterého zabilo 2. května v Pákistánu americké komando. Krev přesto teče dál na celém světě. Po deseti letech totiž mají Američané před očima stále jediné: DRTIVÁ ODPLATA!

Jak si svět představoval teroristu před 11. zářím 2001? Byl to osamělý šílenec s divokým pohledem, studeným potem a výbušninou kolem pasu. Až po tragédii v New Yorku všem došlo, jak bolestivě se pletli. Teroristická síť AlKáida je obří kolos, dokonale fungující stroj na zabíjení.

Působí v řadě států světa, má propracované financování, vlastní armádu, muže, kteří zajišťují nábor nových rekrutů a jejich výcvik, nákupčí zbraní, počítačové specialisty, odborníky na biologické zbraně...

Sicilská mafie je zkrátka v porovnání s AlKáidou jen parta pouličních zlodějíčků. Celých deset let pak Američanům a jejich spojencům trvalo, než dopadli alespoň část představitelů teroristické organizace.

Nejšílenější konspirační teorie

Od prvního dne po útocích se začaly objevovat teorie, že teroristický úder byl ve skutečnosti jedním velkým spiknutím, které mělo umožnit USA rozpoutat v zahraničí dobyvačné války. Tady jsou ty nejšílenější.

Proč letectvo USA nedokázalo zastavit ani jedno ze čtyř unesených letadel?

Konspirační teorie: Tehdejší viceprezident Dick Cheney armádě nařídil, aby se držela stranou a aby proti letadlům nezasáhla.

Oficiální verze: Šlo o zcela neobvyklou a nepředpokládanou situaci. Vysílače určující přesnou polohu letadel byly vypnuty nebo změněny. Navíc ten den konalo velitelství amerických vzdušných sil rutinní cvičení.

Proč se Dvojčata zřítila tak rychle a rovně dolů po požáru v několika podlažích, který trval jen hodinu nebo dvě?

Konspirační teorie: Mrakodrapy zničily kontrolované demolice. Důkazy? Zřícení trvalo jen 10 vteřin, požáry po nárazu trvaly relativně krátce (56 minut ve WTC 2 a 102 minut ve WTC 1), před zřícením bylo slyšet exploze a v řadě pater před pádem budovy prudce vybuchovala okna.

Oficiální verze: Letadla poškodila nosné sloupy a protipožární systémy. Zhruba 38 000 litrů leteckého paliva rozpoutalo rozsáhlé požáry. Teplota dosahující až 1000 stupňů způsobila ohýbání obvodových sloupů, což vyvolalo zvuky podobné explozím. Ohromná váha vedla k propadu podlaží. Jak se hroutila patra, vylétaly trosky okny ven. Kontrolované demolice se vždycky provádějí odspodu, zatímco v tomto případě hroucení začalo shora.

Jak mohl amatérský pilot provést tak náročný manévr při útoku na Pentagon, navíc 78 minut poté, co se objevila první zpráva o možném únosu?

Konspirační teorie: Do Pentagonu nenarazil Boeing 757, ale raketa, malé letadlo nebo bezpilotní letoun. Když bylo prokázáno, že šlo skutečně o letadlo American Airlines z letu číslo 77, začali stoupenci spiknutí tvrdit, že stroj na cíl navedl samotný Pentagon.

Oficiální verze: Našly se trosky letadla i černé skříňky, objeveny byly i ostatky cestujících a posádky, jejichž DNA byla pozitivně identifikována. Náraz letadla navíc potvrdili svědci, kteří událost viděli.

Proč bylo místo neštěstí v pensylvánském Shanksvillu (kde havaroval letoun mířící údajně s únosci na Bílý dům) tak malé a nebyly tu vidět trosky letadla?

Konspirační teorie: Let United Airlines číslo 93 sestřelila raketa a letoun se rozpadl ve vzduchu, kvůli čemuž se trosky roztrousily po rozsáhlé ploše.

Oficiální verze: Existují jak fotografie trosek, tak hlasový záznam z kokpitu dokazující, že se cestující únoscům postavili a ti pak úmyslně nechali letadlo spadnout. Vítr rozfoukal lehčí trosky, jako byl papír či izolační materiál, zhruba na půldruhého kilometru daleko.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.