Hrdinové 11. září 2001: Oni tam byli a zažili peklo na vlastní kůži! Jak žijí 10 let poté! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hrdinové 11. září 2001: Oni tam byli a zažili peklo na vlastní kůži! Jak žijí 10 let poté!

Tři hasiči s vlajkou
Tři hasiči s vlajkou (Profimedia.cz, AP, ČTK, ara)

Staly se z nich celebrity, jejichž obličeje zná celý svět. Nikdo z nich o to ale nestál. Dali by nejspíš cokoliv za to, aby se hrůzy z 11. září už nikdy neopakovaly.

Hrdinové, kteří přežili peklo, byť se někteří z nich s tím zážitkem dodnes nevyrovnali. Tohle jsou jejich osudy...

Lauren Manningová (50): Utrpěla popáleniny na 80 % těla!

Život úspěšné bankéřky a tehdy novopečené maminky se změnil v několika vteřinách. Žena utrpěla popáleniny na 80 % těla. Během šesti měsíců prodělala mnoho operací, sama už přesně neví kolik. Na drobné lékařské zákroky chodí dodnes. Napsala knihu Unmeasured Strength (Nezměrná síla).

Ed Fine (67): Dusící se úředník!

Makléř jedné finanční společnosti čekal na výtah v 78. patře, když do budovy narazil letoun. Použil nouzové schodiště a dostal se na ulici, kde ho zastihl pád mrakodrapu. Celého od prachu ho vyfotil fotograf a objevil se na titulní straně časopisu Fortune. Přestěhoval se do sousedního New Jersey, ale v bance dělá dodnes. A i ten oblek za 6000 korun, co měl na sobě 11. září, mu stále visí ve skříni.

Howard Lutnick (50): Přišel o 658 kolegů!

Ředitel společnosti Cantor Fitzgerald, která sídlila ve 101. až 105. patře Severní věže, přišel o 658 ze svých 960 zaměstnanců a kolegů. Z těchto pater nepřežil vůbec nikdo. Lutnick sám vezl syna poprvé do školky, a tak se zdržel. Mezi oběťmi byl i jeho bratr a nejlepší přítel. Rodinám postižených přispěl v následujících pěti letech částkou ve výši 3,5 miliardy korun. Celých deset let navíc hradil jejich zdravotní pojištění.

Bob Beckwith (78): S prezidentem po boku!

Ač už byl v důchodu, přispěchal tehdy 69letý vysloužilý hasič Bob Beckwith na pomoc mladším kolegům a skončil na další ze slavných fotografií osudného 11. září. Po boku mu stojí prezident George W. Bush (65) s megafonem. Už 53 let žije Bob na Long Islandu a na procházky chodí k místu, kde stávaly mrakodrapy.

Marcy Bordersová (37): Sláva, deprese, svatba!

Proslavila ji fotografie, na které je 11. září celá od prachu zvířeného po pádu newyorských mrakodrapů. Bankovní úřednici se podařilo uprchnout z 81. patra Severní věže Světového obchodního centra. Ale šílený zážitek ji pronásledoval dále. Marcy trpěla depresemi, propadla drogám a bála se vycházet z domu. Vzpamatovala se až po deseti letech a dnes chystá svatbu se snoubencem Donaldem (45).

Ernest James (†40): Po 10 letech má oběť jméno!

Jako manažer pro rizikové operace byl uznávaným odborníkem makléřské firmy Marsh & McLennan. Po útoku o něm už nikdo neslyšel. Vědělo se, že byl v budově, ale jeho tělo zmizelo. Až před dvěma týdny potvrdil test DNA, že byl opravdu mezi oběťmi. Zvýšil počet identifikovaných na 1629, přes 1100 osob stále nemá ověřenou totožnost.

Tři hasiči s vlajkou: Z trosek až na známky!

Poštovní známky Spojených států nesmějí zobrazovat žijící osoby, ale po útocích v září 2001 došlo k neoficiální výjimce. Tři hasiči, kteří vztyčili na troskách mrakodrapů americkou vlajku, se na známce objevili, i když by to úředně nikdo nepotvrdil. Daniel McWilliams (44), George Johnson (45) a William Eisengrein (46) pomohli prodejem známky získat 200 milionů korun pro rodiny obětí. Muži jsou dodnes newyorskými hasiči.

Jerry Borg (†63): Zabil ho prach a zplodiny!

Příležitostný herec malých rolí, domácí kutil a vynálezce, povoláním účetní radnice města New York. Pracoval jen dva bloky od mrakodrapů. Nadýchal se prachu a zplodin, a začal mít problémy s dýcháním. Loni v prosinci podlehl zápalu plic, které podle lékařů nasály příliš mnoho toxických látek, uvolněných po zhroucení budov.

Podvodné charity

Po útocích 11. září zaplavila Ameriku neuvěřitelná solidarita obyvatel s oběťmi útoků a jejich rodinami. Ale našly se i hyeny, které se rozhodly na neštěstí ostatních zbohatnout. Šlo i o některé z 325 charit, které vybraly v přepočtu 30 miliard korun. Nabízíme několik příkladů.

● Reverend Lyndon Harris založil v roce 2005 neziskovou organizaci pro Zahradu odpuštění 11. září na místě Světového obchodního centra. Vybral 4 miliony korun, ale většinu si nechal jako svůj plat. Není divu, že hovoří o odpuštění.

● Jedna charita vybrala 20 milionů korun na obří vzpomínkovou desku, ale žádnou nevyrobila. Zakladatel charity tři miliony korun procestoval a třetinu peněz rozdal vlastním příbuzným.

● Další charita získala 80 milionů korun, ale není schopna vykázat, co s penězi udělala.

● Jiné organizace mají účty v pořádku, ale utratily veškeré peníze na vlastní režii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.