Největší záhady Česka: Tajemství šamanů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Největší záhady Česka: Tajemství šamanů

Šamanské zvyky přetrvávají ve změněné podobě dodnes.
Šamanské zvyky přetrvávají ve změněné podobě dodnes. (Profimedia.cz)

Šamani, kruhové tance, podivné rituály. Myslíte si, že je to exotika, která se týkala pouze cizích zemí a jen málo podobných zvyků přežívá u kmenů kdesi v pralese? A nebo se šamani proháněli i v českých zemích?

„Kožešinovou čepici maje v týle a propocené vlasy do čela, stál pod začernalým sloupem vprostřed sálu a tiskl kvílející měchy s kozlí hlavou, aby »z nich vymáčkl ducha«. Nadouvaje tváře, smál se pitvorně, oči mhouřil, zavíral a zase ke stropu obracel, až se mu bělmo blýskalo.

Sám na jednom místě se otáčeje, kolena ohýbaje, do taktu přešlapoval, často zadupal; pak sebou pojednou z boku na bok škubl, zaklátil se, na jedné noze pohoupal, až bylo div, že nepadne. Přeskočil z nohy na nohu a znovu zadupal...“

Uvedený úryvek je velice výstižným popisem šamanského tance. Možná vás překvapí, že jde o citát z románu Aloise Jiráska Psohlavci. Národopisné studie a romány autorů devatenáctého a počátku dvacátého století jsou doslova pokladnicí všemožných magických úkonů a rituálů, tradovaných po tisíce let.

Navzdory skeptickým úvahám o konci folkloru však lidové zvyky přežívají, i když často ve zkreslené podobě. Některé máme tak hluboko v podvědomí, že si jejich magický účel ani neuvědomujeme. Proč tančíme? Proč jíme pečivo určitého tvaru? Jaký vliv má na nás hudba a zpěv?

Magické kruhy

Například koláč není běžné pečivo, ale je v něm zašifrován celý magický systém kruhového tance, kdy naši předkové věděli, že pomocí určitých rytmických vibrací mohou navázat přímou komunikaci s tvůrčími silami přírody a ovlivňovat je ke svému prospěchu.

Proto se také koláče při tanečních obřadech pojídaly. U starých Slovanů darovat někomu koláč znamenalo nabídnout mu uzavření závazné smlouvy – a pokud dotyčný koláč přijal, smlouvu tím potvrdil. Jíst společně koláč znamenalo zpečetění pokrevního bratrství. V tom tkví velký význam svatebních a pouťových koláčů.

Rozesílání koláčků před svatbou je vlastně zajišťováním přízně a podpory všech obyvatel obce novomanželům. Pokud by někdo svatební koláčky odmítl, je to vyhlášení nesmiřitelného nepřátelství. A podobným rozborem můžeme pokračovat u celé řady každodenních zvyků...

Zítra: Únos z lesního hradu



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.