299 schodů na Petřínskou rozhlednu: Lezeme tam už 120 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

299 schodů na Petřínskou rozhlednu: Lezeme tam už 120 let!

Fotografie
Fotografie (internal)

Na vrchol nejslavnější rozhledny v Česku stoupáme už 120 let! Na vyhlídkovou věž na pražském Petříně se první návštěvníci slavnostně podívali 20. srpna 1891, kdy byla poprvé zpřístupněna veřejnosti. Více než 60 metrů vysoká ocelová rozhledna patří k hlavním turistickým lákadlům Prahy a dodnes poskytuje úžasný pohled na celou metropoli.

S nápadem vybudovat v Praze rozhlednu podobnou slavné Eiffelovce přišli členové Klubu českých turistů, kteří se v roce 1889 vypravili na světovou výstavu do Paříže. A dobrá věc se podařila! Nová rozhledna byla slavnostně otevřena při Jubilejní zemské výstavě a sklidila obrovský úspěch.

Pokud si významné výročí chcete připomenout i vy, máte možnost právě dnes! „Nejen před rozhlednou, ale i na trávnících od lanové dráhy na Petřín k rozhledně na vás čekají historická vozidla a bicykly, historický hasičský vůz, atrakce pro děti, koncerty a občerstvení,“ popsal pořadatel Martin Marcilis. Kdo navíc přijde v historickém kostýmu, má vstup na rozhlednu zdarma!

Aha! Víte, že...

■ Jde o pětinovou napodobeninu slavné Eiffelovy věže v Paříži.

■ Stavba trvala rovné stovce dělníků pouze 5 měsíců a 5 dnů.

■ Ocelová konstrukce váží 175 tun!

■ Z horního ochozu by mělo být při dobrém počasí vidět až na Kleť, Milešovku či Sněžku.

■ Lanová dráha z Újezdu byla zprovozněna o měsíc dříve než rozhledna samotná.

■ Když v březnu 1939 navštívil okupovanou Prahu Adolf Hitler, nakázal rozhlednu zbořit. Prý kazí výhled z Pražského hradu. Čechům se ale dařilo demolici odkládat...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.