Mysleli jste si, že víc už růst nemůžou? Omyl! Čeká nás houbová exploze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mysleli jste si, že víc už růst nemůžou? Omyl! Čeká nás houbová exploze!

Houba nevyroste přes noc, potřebuje aspoň 5 dní!
Houba nevyroste přes noc, potřebuje aspoň 5 dní! (Profimedia.cz, ara)

Počasí si s námi tedy pěkně zahrává! Včerejší bouřka, která se prohnala republikou rychlostí 100 km/h, zaskočila všechny, kteří se těšili na pořádně letní počasí, jež meteorologové slibují den co den. Alespoň porostou houby. A mykologové slibují vůbec nejlepší houbařský víkend v roce!

Podle meteoroložky Dagmar Honsové vydrží ochlazení, které bouře přinesla, maximálně do dnešního večera.

„Pak se vrátí tropy. Zatímco teploty v sobotu budou 21 až 25 °C, tak v neděli to bude 26 až 30 °C,“ předpověděla Honsová a dodala, že v pondělí se pak rtuť teploměru může vyšplhat o tři až pět stupňů nad třicítku!

„V podobném duchu pak bude počasí pokračovat celých sedm dní. Čeká nás nejteplejší a nejslunečnější část prázdnin.“

Výkyvy počasí posledních dnů, kdy je teplo, ale přesto vlhko, je ideální pro růst hub. V lesích lze proto o víkendu očekávat doslova houbovou explozi!

„Mírné ochlazení a následné teplé a vlhké noci jsou naprosto ideální pro růst hub, zejména hřibovitých. V lesích se ale v tuto dobu mohou vyskytnout i masáci, kozáci a bedly. Bude to nejlepší víkend v roce,“ slibuje jihomoravský mykolog Karel Bajer.

Ovšem pozor, v průběhu týdne již bude na houby příliš velké teplo a sucho a pravděpodobně neporostou. Ideální je tedy o víkendu vzít košík a vyrazit do lesa!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.