Bojovnice Věrka (15): Rakovina ji připravila o nohu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bojovnice Věrka (15): Rakovina ji připravila o nohu

Bojovnice Věrka (15)
Bojovnice Věrka (15) (Foto pro Aha! – Věra Závorková)

Věrce Závorkové (15) z Kaňku u Kutné Hory objevili lékaři před dvěma lety zhoubný nádor v koleni. Aby se dívka úplně vyléčila, musela podstoupit kromě chemoterapií i amputaci (Aha! informovalo). Smířit se se ztrátou nohy bylo velmi těžké, ale Věrka to dokázala. I přes svůj handicap má plno plánů do budoucna a užívá si prázdniny!

Už rok se Věrka učí chodit za pomoci protézy. Není to ale vůbec jednoduché, proto si ještě pomáhá berlemi. „Jezdí na rehabilitace do Kolína a všichni se snažíme, aby se brzy dokázala bez berlí obejít,“ vysvětlila maminka Věra Závorková, která je na svou dceru moc pyšná.

Je to totiž kromě velké bojovnice i šikovná sportovkyně! „Čtyřikrát týdně trénuje plavání a vyrovná se v něm i zdravým dětem, což ji velmi motivuje. Věnuje se i atletice, v Brně se zúčastnila paralympiády, kde házela oštěpem. Zatím se kvalifikovala a od září začne soutěžit naostro,“ vysvětlila paní Věra.

Mladá slečna si teď také užívá poslední prázdniny před vstupem na Střední zdravotnickou školu v Kolíně. „Když je hezky, plave v rybníku a tráví dny se sestřenicí a kamarády. Zkrátka žije jako každá jiná holka v jejím věku,“ usmívá se maminka a prozrazuje i největší současný Věrčin sen.

„Pořád plánuje, že až bude plnoletá, udělá si řidičák a pořídí si čtyřkolku. Už se toho nemůže dočkat,“ dodává Věra Závorková, která si jako každá máma na světě nejvíce ze všeho přeje, aby se její dceři smrtelná choroba už navždycky vyhnula.

Můj nový život

Onkologicky nemocným dětem pomáhá projekt Můj nový život, který vymyslela lékařka Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol Lucie Cingrošová. V rámci projektu se chystá unikátní výstava fotografií.

Ty netradičně zachycují dětské pacienty, kteří se s rakovinou právě léčí nebo už nad ní zvítězili. Více na http://projektmujnovyzivot.com



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.