Ekonomové varují: Čeká nás krize číslo 2! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ekonomové varují: Čeká nás krize číslo 2!

OČIMA ANALYTIKŮ
OČIMA ANALYTIKŮ (Profimedia.cz, ara )

Co den to krach světového trhu. Nejprve bylo pohlceno Řecko, pak málem i Spojené státy, kdyby jim nebyl navýšen strop státního dluhu. Ekonomové za tím vidí jen jedno: novou hospodářskou krizi. Z té první jsme se přitom měli vymanit už před dvěma lety.

Výsledek? Dovolíme si toho po finanční stránce ještě méně. Nedostatek peněz někteří z nás vyřeší šetřením, jiní půjčkami. Navíc těm méně šťastným hrozí nižší plat, a těm největším smolařům dokonce výpověď.

Kdo si pak myslí, že mu stát v nejtěžší chvilce pomůže, má pořádnou smůlu. Spíše to vypadá, že nahrává zaměstnavatelům a znevýhodňuje zaměstnance. Od příštího roku začne platit novela zákoníku práce. A ta firmám usnadní dávat výpovědi, handlovat s platy anebo platit méně na pojistném a odstupném…

Dluhy rostly, rostou… A porostou!

Důkaz, že české domácnosti už nesnesou finanční zátěž, která je na ně vyvíjena snižujícími se platy a klesající státní podporou, je fakt, že jejich zadlužení roste a roste. Jen za poslední rok domácnosti zvýšily zadlužení o celých 69 miliard korun. Vyplynulo to z údajů České národní banky. Takovou rychlostí se nezadlužují ani podniky – těm přibylo dluhů »jen« 28 miliard korun…

Průzkum: Jsme optimisté!

Průzkum Eurobarometru tvrdí: Evropané se krize nebojí. Podle výsledků si totiž celých 47 procent obyvatel Evropské unie myslí, že v dohledné době nedopadne na trh práce. Až 43 procent Evropanů si pak myslí, že se žádných problémů bát nemusíme. Jedni z největších optimistů z 27členné skupiny států jsou Češi – že už další krize nebude, si nás totiž myslí 52 procent!

Takhle stát nahrává zaměstnavatelům

Odstupné bez podpory

Lidem, kteří po opuštění předchozího zaměstnání obdrželi odstupné, je oproti dřívějšku na pracovním úřadě odložen o odpovídající počet měsíců termín, od kterého jim náleží podpora v nezaměstnanosti.

Nižší podpora při výpovědi

Ten, kdo zaměstnání opustí dobrovolně, je v očích státu »černá ovce«, která si neváží práce. I proto takoví lidé v prvních 4 měsících bez práce dostanou o pětinu nižší podporu než ostatní. Standardní podpora jim náleží, jen pokud je k výpovědi vedly tzv. vážné důvody.

Žádné kapesné k podpoře

Mnozí nízkou podporu v nezaměstnanosti dříve řešili brigádami, zatímco si hledali novou práci. Mohli si různými pracemi přivydělat 4 tisíce korun, nyní by tak ale člověk ztratil nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Nevýhodné zaměstnat postižené

V republice jsou tisíce postižených, kteří také hledají uplatnění na pracovním trhu. Dříve mohly firmy, které měly nad 25 zaměstnanců a přes polovinu zaměstnanců se zdravotním postižením, uplatnit poloviční slevu na dani, a tak bylo pro ně výhodné tuto skupinu pracovníků zaměstnávat. Od letošního roku je ale všechno jinak.

Od příštího roku

Dostaneme nižší odstupné

Nyní musí dostat zaměstnanec podle zákona tři měsíční mzdy. Nově by se ale výše odstupného vypočítávala z počtu odpracovaných let – tedy ten, kdo odpracuje méně než 1 rok, dostane na »rozloučenou« jeden měsíční plat. Kdo byl ve firmě mezi 1 a 2 lety, dostane platy dva. Jen ten, kdo je u firmy přes dva roky, pak dostane celé tři měsíční platy.

Nemocenská bude přísnější

Po dobu nemocenské se budeme muset nacházet v místě pobytu. Zjistíli kontrola opak, může vás zaměstnavatel vyhodit bez nároku na odstupné s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Zatím švindlíři s nemocenskou hrozí pokuta 20 tisíc korun a odebrání neoprávněných dávek.

Žádné peníze za přesčasy

Už takhle většinou pracujeme klidně deset hodin týdně navíc a většinou za to nic nedostáváme. Nový zákoník práce ale tento stav zlegalizuje. Práce přesčas už totiž bude zahrnuta i do mezd »řadových« zaměstnanců, a to celkem 150 hodin za kalendářní rok.

Víkendová a noční práce za méně

V nepodnikatelské sféře budou příplatky za práci o víkendu a v noci stejné jako dosud (25 % za přesčasy a víkendy, 20 % za práci v noci). V podnikatelské sféře se ale sníží na 10 % s možností, aby se obě strany mohly dohodnout na vyšších či nižších příplatcích. Předpokládá se, že firmy budou tlačit zaměstnance do nižších, klidně až nulových, příplatků.

Smlouvy se budou »řetězit«

V současnosti lze smlouvy na dobu určitou podepsat na libovolnou dobu a »řetězit«, tedy navazovat je na sebe, maximálně po dva roky. Nově bude poměr na dobu určitou vždy maximálně tříletý, a bude možné jej opakovat dvakrát. Znamená to, že bez jistoty smlouvy na dobu neurčitou si vás bude moci zaměstnavatel držet až devět let a po vypršení vás bez problému vyhodit bez odstupného!

Zvedne se zkušební doba

Zkušební doba, tedy doba, po kterou vás zaměstnavatel může mít na »zkoušku« a vyhodit kdykoliv bez odstupného, se zvedne ze tří na šest měsíců. Ještě že jen pro vedoucí pracovníky. Firmy si tak budou moci lépe a důkladněji prověřit jejich schopnosti.

Delší dohoda o provedení práce

Nově bude na dohodu o provedení práce možno odpracovat 300 hodin ročně. Nyní je nejdelší doba 150 hodin ročně. Zaměstnavatel při takovéto dohodě neplatí pojistné. Bude proto pro něj výhodnější lidi najímat na dohodu než na smlouvu.

Přečtěte si
fiat
8. 8. 2011 • 16:51

ale peníze dávejte do realit, snad do zlata a briliantů.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.