Masový vrah Breivik: Tady vyrobil bombu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Masový vrah Breivik: Tady vyrobil bombu!

Nenápadná farma se změnila v továrnu na výbušniny
Nenápadná farma se změnila v továrnu na výbušniny (Foto Reuters, ČTK/AP, EPA, Profimedia.cz, ara)

Květinový dekor na nábytku a nařasené záclonky. Ani se nechce věřit, že tenhle farmářský domek z 18. století ve vesnici Åsta, asi 160 km na sever od Osla, byl ve skutečnosti domem hrůzy. Poklidnou usedlost, v níž bydlel v pronájmu, změnil masový vrah Anders Breivik (32) v dokonale maskovanou továrnu na výbušniny. Ano, právě tady, na farmě Asta, vyrobil půltunovou bombu, která v pátek zabila v centru norské metropole osm lidí. Právě tady terorista osnoval krvavý masakr, jehož se dopustil na ostrově Utöya!

Coby »farmář« si mohl bez problémů objednat velké množství průmyslového hnojiva, které poté použil na výrobu výbušniny. Podezřelé to bohužel nebylo ani norské policii, která vyšinutého Breivika měla v hledáčku od letošního března.

Terorista nakoupil v květnu celkem šest tun hnojiva. To v kombinaci s dalšími látkami použil k výrobě půltunové nálože nastražené v autě, která zabíjela nevinné lidi a zcela vyplenila vládní čtvrť v Oslu. Smrtící koktejl míchal v místnosti, již paradoxně nazval pavoučí jeskyní, ačkoliv se pavouků vlastně bál.

Když si jeho kamarádka všimla něčeho podezřelého, rozhodl se, že ji zastřelí. K tomu ale naštěstí nedošlo. Na farmě také Breivik uzpůsoboval náboje do pistole tak, aby jeho obětem způsobily co největší zranění a bolest. Norská policie v noci na středu kontrolovaným výbuchem zlikvidovala veškeré výbušniny, které na Breivikově farmě našla.

Přesné množství policisté neprozradili, je ale jasné, že ničivých náloží bylo víc než jen ta, kterou použil k masakru v Oslu. Policie ale popřela, že by se na atentátu podílelo více lidí či buněk, jak říká samotný Breivik.

Teror platil z kapesného

Anders Breivik plánoval světovou revoluci i ze svého »dětského pokojíčku«. Ve 32 letech totiž pořád bydlel u své matky v luxusní čtvrti Frogner, jedné z nejdražších v Oslu.

„Leckdo mě má za podivína, když ve svých letech žiju u rodičů. Ale to je pro rytíře spravedlnosti irelevantní. Jediné, na čem záleží, je mít dostatek prostředků a času na provedení příprav před naplněním samotné mise,“ napsal Breivik do svého manifestu.

Vůbec nepracoval, avšak od rodičů dostával tak štědré kapesné, že našetřil téměř 7,5 milionu korun na největší teroristický útok v dějinách Norska.

Portrét masového vraha - Psychologové: Není duševně nemocný!

Kolegové Breivika popisovali jako plachého, tichého a slušného člověka. Stěží by někdo uhodl, jakých zvěrstev se je schopen dopustit. Z vrahových deníků zase jasně vyplývá, že je mimořádně bezohledným člověkem bez špetky empatie, který je schopen chladně kalkulovat a zabíjet i své nejbližší.

Obhájce Geir Lippestad nyní vše vsadil na jednu kartu: jeho klient je prý duševně chorý. Tomu nahrávají i Breivikova slova o tom, že se považuje za bojovníka a je hrdý na to, že začal válku.

Zbytek světa jeho vizím prý za 60 let porozumí. Jenže odborníci hovoří úplně jinak. Například hlava norské bezpečnostní složky PST Janne Kristiansenová tvrdí, že Lippestad zašel tímto tvrzením příliš daleko.

„Breivik má v hlavě jistě plno zla, ale nevěřím, že je blázen,“ říká. A přitakávají jí i psychologové, mezi nimi i Pål Hartvig z univerzity v Oslu: „Duševně nemocní lidé  nejsou schopni tak pečlivě naplánovat tak rozsáhlou akci.“

Jeho další plány: Chtěl vidět potoky krve!

Páteční útoky měly být jen začátkem vraždění. Breivik plánoval zlikvidovat osoby, které označoval za zrádce. Mezi prvními by byli současný premiér Jens Stoltenberg (52), který je u moci od roku 2005, a Gro Harlem Brundtlandová (72), která stála v čele vlády hned třikrát (naposledy v r. 1996).

Po těchto kapkách by následovalo moře krve. I v zahraničí. V celé Evropě pak mělo být v rámci jeho čistky pobito 350 000 lidí.

Cela pro Breivika: Má jen 7 metrů čtverečních

O luxusním vězení Halden si zatím může nechat jen zdát, ale neskončil ani ve věznici Ringerike, která je příliš blízko ostrova Utöya, kde Anders Breivik povraždil nejméně 68 lidí.

Proto byl na několik příštích měsíců umístěn ve vězení Ila u města Sandvik západně od Osla. V cele o sedmi metrech čtverečních stráví v úplné izolaci osm týdnů vazby.

K dispozici má jen postel, záchod, židli a stůl. A 24 hodin denně je hlídán, aby nespáchal sebevraždu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.