Velký test: Domácí automatické vodárny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký test: Domácí automatické vodárny

Velký test - domácí automatické vodárny
Velký test - domácí automatické vodárny (Profimedia.cz, ara)

Čerpání vody ze studny doma nebo na chalupě nemusí být vždy legrace.

Pomohou ale malé automatické vodárny, na které jsme se zaměřili v dnešním testu. Jejich výhodou jsou malé rozměry a to, že není nutné použít velkou tlakovou nádobu. Mohou tak nahradit klasické domácí vodárny.

Automatická vodárna udržuje stálý tlak vody ve vodovodním potrubí. Základ tvoří většinou vícestupňové odstředivé čerpadlo, které je řízeno elektronickou jednotkou. Ta vyhodnocuje informace ze zabudovaných čidel. Při poklesu tlaku, tedy při odběru vody, je elektromotor čerpadla automaticky zapnut, při ukončení odběru naopak vypnut.

Vodárna vypíná i v případě poruchy sání a některé vodárny i při velmi malém odběru vody (netěsný kohoutek, protékající toaleta). Řídicí jednotka čerpadlo odstaví z provozu i v případě, že by byl vyčerpán zdroj vody. V těchto případech se vodárna zpravidla po nějaké době pokusí o restart.

Jak jsme testovali

U vodáren byly změřeny parametry a porovnány s deklarovanými. Šlo například o maximální výtlak, průtok, průtok při běžně používaném výtlaku 3 bary (odpovídá přibližně 30 m), zapínací tlak, odebíraný proud apod.

Zároveň jsme sledovali složitost ovládání a zpracování.Testovali jsme vodárny s maximální výškou sání 8 m a maximálním průtokem cca 5000 l vody za hodinu.

Do testu měly být původně zařazeny i modely Karcher BPE 5000/55 a Metabo HWA 5500, ale nepodařilo se nám je koupit. Přestože je distributoři nabízejí, tak je na skladech nemají.

Více na www.itest.cz



Přečtěte si
cz.cargoco...@...
2. 8. 2018 • 14:23

Nemáte někdo zkušenost nebo nevíte, zda itest udělá další testy domácích vodáren např. značky Calpeda? https://www.pumpa.cz/cz/vodarna-calpeda-s-nerezovym-cerpadlem-ngxm-a-tlakovou-nadobou-glob al-water Děkuji

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.