12 tisíc Čechů čeká...Velký test národa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

12 tisíc Čechů čeká...Velký test národa!

Nad testem národa si budou tisíce Čechů lámat hlavu.
Nad testem národa si budou tisíce Čechů lámat hlavu. (Profimedia.cz, ara)

Jsme chytřejší než jiné národy?

Co lépe ovládáme a s čím jsme naopak na štíru? To nám brzy ukáže test, který připravila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Z něj se dozvíme, jak na tom je náš národ se čtenářskou, matematickou a počítačovou gramotností. Od letošního září do března 2012 se ho zúčastní 12 tisíc Čechů. Každý přitom dostane 500 korun.

Průzkum má ukázat, jaké dovednosti lidem chybějí na pracovním trhu, a zmapuje, jaké mají lidé další možnosti vzdělávat se v dospělosti. Nejde v něm ale jen o mezinárodní prestiž, může mít také praktický dopad.

Zmapuje rovněž, v čem je třeba lidi dovzdělávat, aby jim chybějící znalosti příliš nekomplikovaly pohyb na pracovním trhu, ale také na co je třeba klást důraz už na školách.

K textu bude přiložen i dotazník s otázkami ohledně vzdělání či zaměstnání, ale také zda odpovídající v práci čte emaily, jestli iniciativně plánuje aktivity i pro ostatní nebo umí připravovat grafy, diagramy a tabulky.Vyzkoušejte si otázky podobné těm, jaké jsou v testu...

Jak test proběhne

Na otázky bude odpovídat 12 tisíc Čechů. Každý z nich dostane za účast 500 Kč. Předem budou vytipováni a během podzimu a zimy dostanu dopis s tím, že se zkoušky mohou dobrovolně zúčastnit.

Ty, kdo se zapojí, navštíví tazatel s dotazníkem a testem. Česko to bude stát 11 milionů. Výsledky průzkumu, do něhož se zapojí pětadvacet států Evropy, budou známy v polovině roku 2013.



Přečtěte si
proxima
20. 7. 2011 • 14:03

Když se zeptáte Amíka - jaké země je hlavní město Praha? Odpoví - Russia, v lepším případě Yugoslavia a když už to bude mazák z Harvardu - sebevědomně prohlásí : Czechoslovakia. Další dobrá otázka pro Amíka : Kolik je na Vaší státní vlajce hvězd, pruhů a proč ? Nojo, tenhle testík vyhrajeme s přehledem - proč jsme ale dobří jen ve vědomostech, sportu a kultuře a ... proč si tady necháme kadit na hlavy smečkou stupidních antilidí ??? To by nás mělo zajímat a ne kolik je 4x4. A za 500,-? To bych dal to pětikilo radši každýmu, kdo by lopatou fláknul Kalouse do hlavy (jenže tolik peněz ja tu nemamo)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.