Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry?

Emantál
Emantál (Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz)

Konečně! Velká sýrová záhada odhalena! Přestože je proces výroby sýra velmi složitý, podařilo se nám objevit původ vzniku děr, které se v sýru objevují.

„My sýraři slovo díra nikdy nepoužíváme a otvory v sýru dělíme na dva druhy, prvním jsou takzvaná oka, druhým jsou kaverny,“ vysvětluje Josef Pánek (59), ředitel závodu Madeta Řípec a vrchní sýrař v zemi.

Reportéři Nedělního Aha! si nakonec mohli prohlédnout celou výrobu sýra.

Proč je tak drahý?

Málo kdo si uvědomuje, že sýr je velmi vysokou koncentrací mléka. Kromě jiných přísad, jako je třeba sůl, je mléko nejdůležitější surovinou při jeho výrobě. Na jeden kilogram měkkého sýra typu Blaťácké zlato je zapotřebí asi 8,5 litrů mléka. Na tvrdý sýr stylu Eidam nebo Tylžský sýr se spotřebuje dokonce celých 11 litrů mléka!



Přečtěte si
katka87
17. 7. 2011 • 15:35

AHA objevilo Ameriku

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.